La 82 de ani a devenit prima femeie miliardar "self-made" din Japonia

Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 06:42
6260 citiri
La 82 de ani a devenit prima femeie miliardar "self-made" din Japonia
Foto: Arhiva Ziare.com

In 1973, Yoshiko Shinohara a infiintat o agentie de plasare a fortei de munca, din garsoniera ei din Tokyo.

Patru decenii mai tarziu, a devenit prima femeie miliardar din Japonia care si-a construit averea cu forte proprii, potrivit Forbes.

Shinohara s-a retras de curand din functia de presedinte al companiei Temp Holding, care a avut venituri de 4,5 miliarde de dolari in 2016. Dupa ce actiunile companiei au crescut cu 11,5% luna trecuta, averea ei a depasit 1 miliard de dolari.

Shinohara se alatura astfel celor 26 de miliardare "self-made" din Asia. Toate celelalte membre ale acestui club select provin din China sau din Hong Kong.

Shinohara s-a nascut in 1934 si a crescut in timpul celui de-al Doilea Raboi Mondial. Tatal ei, director de scoala, a murit pe cand Shinohara avea opt ani. Mama ei, care lucra ca moasa, a crescut-o singura. Dupa absolvirea liceului, Shinohara a lucrat ca secretara in Europa si in Australia. In aceasta perioada, a intalnit pentru prima data notiunea de "munca temporara".

Dupa ce a revenit in Tokyo, a lansat, din apartamentul ei de 24 de metri patrati, o mica agentie de munca temporara.

Se intampla intr-o perioada din istoria Japoniei in care "societatea era dominata de barbati", iar piata muncii le oferea putine oportunitati femeilor.

"M-am gandit sa extind numarul locurilor de munca in care femeile sa isi poata folosi competentele, asa ca am lansat TempStaff", a povestit Shinohara pentru Financial Times.

Lucrurile s-au pus greu in miscare. Noptile si le petrecea predand engleza, pentru a-si putea asigura existenta.

In plus, domeniul de activitate al afacerii sale era unul riscant la acea vreme. Munca temporara era in mare parte ilegala in Japonia, atunci cand si-a lansat compania, iar Shinohara se intreba de multe ori la acea vreme cum este viata in puscarie, potrivit Harvard Business Review.

In cele in urma, legea a fost modificata, iar angajarile temporare au devenit legale. Dupa cinci ani, a deschis primul birou. Compania, care a devenit mai tarziu Temp Holdings, are in prezent 313 de birouri, din Los Angeles pana in Taiwan.

Doua au fost momentele cheie in dezvoltarea Temp Holdings.

Mai intai, a fost decizia de a aduce in companie si manageri barbati, dupa ce, la inceput, in astfel de pozitii erau angajate doar femei. Odata echilibrata balanta, pe la sfarsitul anilor '80, evolutia companiei a intrat pe o panta ascendenta, sustine Shinohara.

Apoi, ceea ce a fost cunoscut ca "deceniul pier ...citeste mai departe despre "La 82 de ani a devenit prima femeie miliardar "self-made" din Japonia" pe Ziare.com

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#miliardara self made Japonia, #Yoshiko Shinohara companie, #afacere plasare personal , #Stiri Companii