Ivan, Actavis: Romania a ramas o piata atractiva prin numarul de locuitori. Nu mai este suficient

Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 16:05
2346 citiri
Ivan, Actavis: Romania a ramas o piata atractiva prin numarul de locuitori. Nu mai este suficient

Romania a ramas o piata atractiva pentru investori doar prin numarul de locuitori, ceea ce nu mai este suficient, iar in conditiile in care clawback-ul si consumul redus se vor mentine, nu vor disparea numai medicamente, ci si companii, spune Dan Ivan, directorul general al Actavis Romania.

"Este o piata care are 20 milioane de locuitori, dar pana una alta numai asta ne-a ramas in fata celor care decid investitii. Piata este vazuta realist, iar realitate nu este formidabila, este ca avem un consum per capita extrem de jos. Vorbim despre numarul de farmacii, fara sa pledez pentru mai putine sau mai multe, dar ceea ce conteaza este consumul per capita, care este la limita de jos europeana. Se adauga termene inca mari de plata si un clawback impovator pentru o companie de generice. Probabil daca vom continua cu price erosion (scaderea pretului - n.r.) si clawback la acelasi nivel, vom vedea produse, daca nu companii disparand", a declarat pentru MEDIAFAX Dan Ivan, care conduce reprezentanta din Romania a grupului farmaceutic Actavis, cu afaceri de 15 miliarde dolari la nivel mondial.

El a explicat ca este necesara o suplimentare a bugetului sanatatii, iar ministerul sa gaseasca si alte solutii pentru finantare.

"Din bugetul sanatatii astazi, de 5 miliarde euro, asigurarile platite de angajat si angajator aduc 75%, statul vine cu aproape 1 miliard euro si mai vin producatorii, prin clawback, cu 250 milioane euro. Daca ramanem la acest nivel, si cum salariul romanului nu poate sa creasca cu 100% intr-un an, pentru ca practic asta ar fi urmatoarea treapta de consum, atunci singura solutie este sa gasesti alte surse de finantare. Dar cum statul nu poate veni cu foarte multi bani, trebuie gasit un asigurator privat pentru cronici. Astazi exista doar asiguratori pentru servicii: consulturi, operatii. Probabil ca este singura solutie", a explicat Ivan.

Totodata, el arata ca Romania are o mare problema si cu adresabilitatea pacientilor, in principal a celor din zona rurala.

"Bolnavul de la tara nu are un medic foarte apropiat geografic caruia sa i se adreseze, hemoragia de medici continua si nu exista niciun fel de masura care sa-i retina", a mentionat Ivan, care arata ca si comunitatile ar putea sa sustina salariul unui medic, asa cum sunt construite si case pentru preoti.

In ceea ce priveste evolutia pietei farmaceutice, Ivan spune ca aceasta va creste in valoare ca urmare a actualizarii listei de medicamente compensate, dar aceasta crestere va duce si la majorarea clawback, ceea ce va afecta companiile de profil.

"Piata ar putea creste in valoare din cauza listei de compensate. Daca se va intampla asa, se va rasfrange asupra tuturor, si este greu pentru o companie ca noi, care nu avem produse pe lista, si va trebui sa compensam cu o crestere. Intamplator noi crestem, dar pentru alte companii, care stau pe loc, este mai greu. Este logic sa ai o lista de compensate updatata, dar cu medicamente introduse de-a valma dupa atatia ani, impactul se va duce in clawback sau statul va trebui sa vina cu bani. Dar nu cred ca se va mai modifica clawback", a conchis Ivan.

In Romania, Actavis a cumparat in 2006 fabrica de medicamente oncologice Sindan, pentru 150 milioane euro. In 2012, grupul Actavis a fost achizitionat de americanii de la Watson intr-o tranzactie de 4,25 miliarde euro si a format cel de-al treilea mare producator de medicamente generice la nivel mondial. Dupa finalizarea achizitiei, grupul a luat numele de Actavis. Ulterior, au mai fost achizitionati producatorii Warner Chilcott (8,5 miliarde dolari) si Forest Laboratories (28 miliarde dolari).

In prezent, grupul are 30 de fabrici, este prezent pe 60 de piete si are un portofoliul de 1.000 de medicamente generice si originale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Actavis Romania, #Actavis piata desfacere , #Stiri Companii