Istoria ERP: Evolutia sistemelor pentru eficientizarea dinamicii in firma

Vineri, 22 Ianuarie 2021, ora 14:22
1692 citiri
Istoria ERP: Evolutia sistemelor pentru eficientizarea dinamicii in firma
Sursa foto: https://imgur.com/a/axX6y7V Via: www.shutterstock.com

Enterprise resource planning (ERP), sau sistemul de planificare a resurselor intreprinderii este un instrument de software, in felul software-ului ERP Pluriva pentru gestiune resurse financiare, umane, de productie, de echipamente, de bunuri sau de servicii. Aceasta aplicatie ajuta la integrarea informatiilor dintr-o organizatie pe aceeasi platforma. Scopul folosirii ERP tine de transparenta datelor in respectiva organizatie. Transparenta este foarte importanta in conditiile in care desfasurarea activitatii depinde, de foarte multe ori, de accesul la acest tip de informatie.

Nu numai ca aplicatia este foarte utila companiilor, fie ele mici, mijlocii sau mari, dar si istoricul acestui software este interesant. Astfel, conceptul de software pentru automatizare a fost lansat, in anii 1960, de celebra companie IBM. Pe atunci, astfel de sisteme informatice erau foarte necesare, mai ales la gestionarea si controlul stocurilor. Partea de management includea tot ce tinea de aprovizionare, definirea targetului de productie, monitorizare si mai ales dinamica stocurilor.

In anii 1970, sistemele informatice s-au numit Material Requirement Planning (MRP), dar acest tip de software era folositor mai mult pentru asistarea procesului de productie. Cu ajutorul MRP se putea planifica productia si se puteau estima achizitiile de materiale necesare.

In anii 1980, a aparut termenul de Enterprise Resource Planning (ERP), care s-a dezvoltat din MRP. De aceasta data, nu era vorba numai despre sistemul de productie in sine, ci si despre fazele de planificare. Cu alte cuvinte, se definea targetul de productie, se estima planificarea productiei, se facea managementul stocurilor si se distribuia productia, iar toate aceste lucruri se faceau prin intermediul acestui software. Asadar, ERP-ul vine cu ceva in plus si foarte util: software-ul isi extinde functionalitatea spre alte zone de interes pentru o companie: contabilitate, resurse umane si vanzari.

ERP-ul s-a dezvoltat si mai mult in anii 1990. Ideea de baza era centralizarea informatiilor intr-o platforma comuna si integrarea acestora. In conditiile globalizarii si a evolutiilor din prezent, este necesar pentru clienti, aflati uneori la mii de kilometri departare, sa aiba acces la propriile comenzi, la evolutia acestora. De asemenea, este important si pentru companii sa aiba acces la stocurile furnizoare. Aplicatia ERP are si o interfata prietenoasa, intuitiva si flexibila, poate sustine un mare volum de date diversificate.

Cu ce ne ajuta ERP-ul?

  • organizeaza procese si activitati de business.
  • se poate adapta perfect tipului de business si companiei.
  • are o interfata moderna.
  • ajuta la luarea deciziilor in baza unor informatii obtinute inteligent.
  • reprezinta adaptarea la noile tehnologii, care au menirea de a imbunatati randamentul afacerilor.
  • prin ERP faci fata unui mediu de afaceri concurential.
  • reduci costurile de productie.
  • scapi de munca de rutina.
  • scutesti resurse.
  • activitatea comerciala se fluidizeaza si se dezvolta.
  • comunicarea dintre companie si clienti creste si devine mai eficienta.
  • realizezi gestionarea integrata a componentelor afacerii (prin intermediul unei baze de date comuna).
  • oferi un mediu de lucru online, facilitand comunicarea dintre angajati, pe de o parte, dar si intre angajati si clienti.
  • standardizezi procesele operationale.
  • imbunatatesti procesele de achizitie.
  • cresti calitatea serviciilor oferite clientilor.
  • scazi timpul de livrare a comenzilor.
  • implementezi politici comerciale coerente.

4 motive pentru care spațiile de birouri prietenoase sunt esențiale pentru atragerea și retenția angajaților
4 motive pentru care spațiile de birouri prietenoase sunt esențiale pentru atragerea și retenția angajaților
În ultima vreme, tot mai multe persoane au înțeles că un spațiu de birou prietenos, care oferă tot confortul, este esențial pentru atragerea și retenția angajaților. Însă, nu doar...
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
#erp, #companii, #enterprise resource planning, #eficientizare dinamica , #Stiri Companii