Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii straini le-au scris lui Dancila si Teodorovici: Problemele sesizate privind mutarea contributiilor erau intemeiate. Chiar au aparut altele noi

Investitorii straini le-au scris lui Dancila si Teodorovici: Problemele sesizate privind mutarea contributiilor erau intemeiate. Chiar au aparut altele noi

Investitorii straini critica din nou transferul contributiiilor de la angajat la angajator, afirmand ca genereaza incertitudine. Mai mult, acestia nu inteleg de ce procesul de adoptare a ordonantei de urgenta care reglementeaza transferul contributiilor nu este finalizat nici pana acum.

"In data de 31 octombrie 2017, FIC a transmis o scrisoare similara prim-ministrului in functie la acea vreme, domnul Mihai Tudose. Am afirmat inca de atunci faptul ca nu intelegem argumentele economice ale acestei decizii si am rugat Guvernul sa transmita public si fara echivoc ce problema doreste sa rezolve prin mutarea contributiilor si de ce crede ca aceasta este o solutie buna.

Nu in ultimul rand, ne-am exprimat ingrijorarea ca aceasta masura, in lipsa unui studiu de impact si fara o atenta pregatire a implementarii, va avea efecte neprevazute", se arata in scrisoarea transmisa de Consiliul Investitorilor Straini premierului Viorica Dancila, ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si sefului Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

Reprezentantii FIC spun ca mesajele mediului de afaceri au fost ignorate si ca realitatea a demonstrat ca problemele sesizate de angajatori au fost intemeiate si chiar au aparut in plus altele noi.

"Acum suntem din nou intr-o situatie care nu ofera suficienta predictibilitate si stabilitate. Ordonanta de urgenta 79/2017 care este in vigoare de la 1 ianuarie 2018 a fost discutata de Senat si a ramas la nivelul Camerei Deputatilor, fiind neclar cand si daca aceasta o va adopta sau modifica.

Ne putem imagina cu totii noi amendamente care ar putea da peste cap intregul sistem al relatiilor de munca si ar putea genera probleme si costuri pe care angajatorii nu si le pot asuma. Lipsa de claritate in ceea ce priveste scopul masurii de transfer al asigurarilor sociale, precum si lipsa de intelegere a impactului pentru diversele categorii de angajati au facut ca implementarea sa nu se realizeze in mod uniform de catre toti angajatorii din mediul privat.

Chiar si in zona publica aplicarea acestei masuri a avut nenumarate efecte neprevazute", subliniaza FIC in scrisoare.

Investitorii straini atrag atentia ca angajatorii isi doresc o legislatie clara si predictibila, care sa asigure stabilitate pe termen mediu, garantie conferita de adoptarea finala sub forma unei legi aprobate de Parlament si publicata in Monitorul Oficial.

Datele oficiale confirma scaderi de salarii dupa transferul ...citeste mai departe despre "Investitorii straini le-au scris lui Dancila si Teodorovici: Problemele sesizate privind mutarea contributiilor erau intemeiate. Chiar au aparut altele noi" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1141 ori