Guvernul ar trebui sa implementeze masuri care sa usureze modul firmelor de a face afaceri, nu sa le faca acestora viata mai grea.
Un studiu care face inconjurul presei internationale plaseaza Romania, in primul an de guvernare PSD-ALDE, in grupul celor mai complicate tari din lume pentru business, din perspectiva legislatiei fiscale, alaturi de tari ca Venezuela, recunoscuta de altfel ca fiind cea mai riscanta destinatie pentru investitii din pietele emergente.
Astfel, potrivit topului realizat de TMF Group, firma specializata in consultanta pentru investitori, tara noastra se claseaza, la nivel mondial, pe locul 17 in clasamentul tarilor complicate pentru afaceri, dintr-un total de 94 de state analizate, desi anul anterior era pe pozitia 54.
Pozitia mai buna de anul trecut se datoreaza predicibilitatii fiscale din anul 2016, iar deteriorarea mediului in care antreprenorii si investitorii isi desfasoara activitatea se explica mai ales prin efectele "revolutiei fiscale" instaurate de Guvernul PSD-ALDE.
Spre comparatie, Bulgaria, competitia noastra in materie de investitii, se pozitioneaza pe locul 65, fiind statul cu cea mai simpla fiscalitate din Europa Centrala si de Est.
Revolutia fiscala lansata de Guvern genereaza efecte negative in randul investitorilor romani si straini. Studiul TMF Group confirma o tendinta larg raspandita in mediul de afaceri, cel care creeaza locuri de munca noi pentru cetateni: perceptia mediului de business asupra evolutiei fiscalitatii din Romania s-a deteriorat, iar trendul este de accentuare a perceptiei negative: mai mult de jumatate dintre investitori apreciaza evolutia sistemului fiscal ca fiind in degradare, spre deosebire de un sfert dintre acestia, anii anteriori.
Revolutia fiscala a generat nesiguranta si impredictibilitate in randul investitorilor. Degradarea perceptiei mediului de afaceri este explicata, in primul rand, de maniera in care se poarta asa-zisul dialog despre politicile fiscale in ultimul an si abia apoi de modificarile legislative si fiscale care au debusolat mediul de afaceri.
Asta se traduce prin plasarea Romaniei in grupul celor mai complicate tari din lume pentru business, iar pentru cetateni inseamna mai putine oportunitati, mai putine locuri de munca.
Mai mult, la nivel de perceptie, care de cele mai multe ori se transforma in inactiune, noua din zece oameni de afaceri se plang ca schimbarile legislative le afecteaza planurile de business. Lucru confirmat de altfel si de d ...citeste mai departe despre "Incoerenta Guvernului retrogradeaza Romania in grupul tarilor complicate pentru afaceri. Antreprenorii si cetatenii au de suferit!" pe Ziare.com