Importanța echipamentelor de protecție în timpul pandemiei

Marti, 28 Septembrie 2021, ora 16:24
639 citiri
Importanța echipamentelor de protecție în timpul pandemiei
echipamente medicale FOTO: limemedical.ro

Lupta globală împotriva virusului SARS-CoV-2 și a bolii cauzate de acesta (COVID-19) este încă în plină desfășurare. Ca în orice război, armele și echipamentul sunt esențiale și pot face diferența între viață și moarte. În acest caz, printre armele de luptă se numără echipamentele medicale de protecție, substanțele biocide folosite la dezinfecție, aparatele de ventilație mecanică, medicamentele și vaccinurile. Haideți să aflăm împreună care este rolul echipamentului de protecție în combaterea pandemiei.

Ce este echipamentul de protecție personală?

COVID-19 este o boală transmisă prin contactul direct cu particulele respiratorii (sau Picăturile lui Flügge) provenite de la o persoană infectată. Prin urmare, principalul rol al echipamentului de protecție este de a împiedica sau de a limita contactul cu aceste particule.

Echipamentul de protecție personală este destinat personalului medical și este format din mai multe elemente precum:

 • halat sau combinezon de unică folosință;
 • mască de protecție respiratorie;
 • mănuși chirurgicale;
 • bonetă;
 • ochelari sau mască de protecție a feței;
 • încălțăminte sau protecție pentru încălțăminte de unică folosință.

Cum este evaluată calitatea echipamentului de protecție?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, fiecare element al echipamentului personal de protecție este considerat un dispozitiv medical prioritar în lupta împotriva COVID-19. Din acest motiv, OMS a elaborat un ghid cu privire la specificațiile tehnice minime necesare pentru a asigura calitate, siguranță și eficiență corespunzătoare. Pentru fiecare element al echipamentului personal de protecție există standarde de calitate care trebuie respectate de producător.

Mănușile

Mănușile nesterile pentru examinare sunt confecționate din nitril (preferabil), latex, policloropren sau PVC si nu contin pudra. Grosimea minima indicata de OMS este de 0,05 mm.

Ochelarii de protecție

Ochelarii de protecție sunt confecționați din PVC flexibil și aplica o presiune uniformă asupra feței pentru a sigila corespunzător suprafața acoperită.

Viziera

Viziera este confecționată din plastic transparent pentru a oferi o vizibilitate corespunzătoare și este echipată cu o bandă care permite atașarea sa fermă la nivelul capului. Viziera poate fi de unică folosință sau refolosibilă, dacă materialul din care este confecționată permite curățarea și dezinfectarea.

Masca de protecție respiratorie

Masca destinată personalului medical trebuie să permită respirația, să filtreze 98% dintre particulele respiratorii și preferabil să fie rezistentă la fluide. În cazul măștilor echipate cu filtru, acestea trebuie să aibă o formă care să nu permită atingerea dintre filtru și gură, în timpul respirației.

Halatul de unică folosință

Halatul este confecționat din material nețesut și ajunge până la jumătatea gambei. Pe zonele considerate critice, halatul poate avea o rezistență mai mare la fluide.

În concluzie, echipamentul de protecție personală este esențial în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, iar eficiența și siguranța acestuia sunt garantate prin respectarea standardelor de calitate specifice.

Surse informative

Fairgrieve, Duncan, et al. “Products in a Pandemic: Liability for Medical Products and the Fight against Covid-19.” SSRN Electronic Journal, 20 May 2020, doi:10.2139/ssrn.3584265.

World Health Organization. Technical specifications of personal protective equipment for COVID-19. 13 Nov 2020.

Ce se schimbă drastic de la 1 iulie în sistemele RO e-Transport și e-Factura. Amenzile usturătoare la care trebuie să fie atenți contribuabilii
Ce se schimbă drastic de la 1 iulie în sistemele RO e-Transport și e-Factura. Amenzile usturătoare la care trebuie să fie atenți contribuabilii
După o perioadă de jumătate de an marcată de controverse când vine vorba despre sistemele naționale de facturare RO e-Transport și e-Factura, începând cu 1 iulie 2024 transmiterea...
Sustenabilitate în minerit: gestionarea responsabilă a apelor uzate
Sustenabilitate în minerit: gestionarea responsabilă a apelor uzate
Mineritul, deși esențial pentru societate, poate avea un impact semnificativ asupra mediului. Totuși, impactul său asupra mediului este considerabil, iar una dintre cele mai mari provocări cu...
#echipamente medicale , #Stiri Companii

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
 1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
 2. În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios topul de profil european
 3. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
 4. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
 5. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
 6. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
 7. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
 8. Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an
 9. Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
 10. BNR dă unde verde milionarului Dan Ostahie să cumpere o bancă românească. Cum se va numi noua instituție