IMM-urile ii cer lui Iohannis sa nu promulge legea care permite alesilor locali sa lucreze in sectorul privat

Vineri, 18 Mai 2018, ora 14:37
1177 citiri
IMM-urile ii cer lui Iohannis sa nu promulge legea care permite alesilor locali sa lucreze in sectorul privat
Foto: Arhiva Ziare.com

IMM-urile nu sunt de acord cu acordarea dreptului alesilor locali de a desfasura activitati in sectorul privat, afirmand ca astfel exista riscul sa apara concurenta neloiala.

"Prin acordarea dreptului primarilor si viceprimarilor de a exercita functii in domeniul privat, se creeaza premisele aparitiei concurentei neloiale intre compania al carei angajat este primarul sau viceprimarul, care isi desfasoara activitatea in cadrul respectivei unitati administrativ-teritoriale, si celelalte societati din acelasi domeniu de activitate", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Consiliul afirma ca este greu de crezut ca serviciile cu atributii de autorizare, control si sanctionare din subordinarea primariei vor fi impartiale si obiective in aplicarea legii, atunci cand stiu ca trebuie sa aplice, de exemplu, o sanctiune societatii al carei angajat este primarul.

De asemenea, spun IMM-urile, aceleasi servicii publice pot fi folosite pentru eliminarea firmelor concurente cu cea a primarului, chiar daca obiectul de activitate nu are nicio legatura directa cu atributiile exercitate de acesta.

Astfel, CNIPMMR solicita presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea si sa o trimita Parlamentului spre reexaminare, "aceasta nefiind in concordanta cu principiile unei administratii publice locale moderne si indreptata spre o sustinere onesta a antreprenoriatului".

"O functie de demnitate publica presupune o alegere, nu o cumulare. Prin acordarea dreptului alesilor locali de a desfasura activitati in sectorul privat se legalizeaza conflictul de interese. Practic, primarii si viceprimarii vor forta firmele, si in special IMM-urile locale, care intra in relatii contractuale cu primaria, sa isi achizitioneze produsele si serviciile de la societatile ale caror angajati sunt.

CNIPMMR sprijina libera initiativa, aplicarea principiilor preventiei, dar toate acestea trebuie facute cu primari si viceprimari care nu intra in competitie, la modul personal, cu societatile din mediul privat", afirma Florin Jianu, presedinte CNIPMMR.

Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat, miercuri, proiectul de modificare si completare a Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Articolul din lege la care se refera IMM- ...citeste mai departe despre "IMM-urile ii cer lui Iohannis sa nu promulge legea care permite alesilor locali sa lucreze in sectorul privat" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#alesi locali afaceri privat , #Stiri Companii