Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ieftinirea petrolului aduce profituri record companiilor aeriene - IATA

Ieftinirea petrolului aduce profituri record companiilor aeriene - IATA


Operatorii aerieni vor inregistra castiguri record in acest an si un avans de inca 25% anul viitor, datorita cresterii economiei mondiale si a ieftinirii combustibilului, a anuntat miercuri Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Bloomberg.

Companiile aeriene din intreaga lume ar urma sa inregistreze in acest an profituri cumulate de 19,9 miliarde de dolari, fata de 18 miliarde de dolari cat a prognozat IATA in iunie, iar anul viitor castigurile ar putea urca la 25 miliarde de dolari. In 2013, profitul s-a ridicat la 10,6 miliarde de dolari, transmite Agerpres.

Pretul combustibilului, care anterior reprezenta 40% din costurile totale, va inregistra anul viitor o proportie mult mai scazuta din aceste costuri, incurajand un declin de 5,1% al tarifelor inainte de taxe, a estimat IATA.

"Prognoza privind industria aeriana se imbunatateste. Economia mondiala continua sa se redreseze iar scaderea pretului titeiului va imbunatati rezultatele financiare ale companiilor aeriene", a afirmat directorul general al IATA, Tony Tyler.

Turbulentele politice, conflictele regionale si incetinirea cresterii economice in unele state continua sa afecteze avansul industriei aeriene. La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent a scazut anul acesta cu 40% iar Tony Tyler se asteapta ca anul viitor cotatia medie a barilului de titei sa se situeze la 85 de dolari, fiind pentru prima data din 2010 cand pretul ar scadea sub 100 de dolari.

Numarul pasagerilor transportati va ajunge la nivelul record 3,5 miliarde in 2014, a estimat IATA.

Cele mai semnificative castiguri ar urma sa le inregistreze operatorii aerieni din America de Nord - 11,9 miliarde de dolari in 2014 si 13,2 miliarde de dolari in 2015, in timp ce firmele europene ar putea raporta profituri de 2,7 miliarde de dolari anul acesta si de patru miliarde de dolari anul viitor.

Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni (IATA) este o organizatie ce reprezinta aproximativ 200 de companii aeriene din intreaga lume, echivalentul a 80% din traficul aerian mondial.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1553 ori