S-a stabilit prețul final al acțiunilor Hidroelectrica. La ce cotă vor primi dividende cei care au subscris

Miercuri, 05 Iulie 2023, ora 10:15
2163 citiri
S-a stabilit prețul final al acțiunilor Hidroelectrica. La ce cotă vor primi dividende cei care au subscris
Într-un an hidrologic mediu, Hidroelectrica asigură 30% din totalul producției naționale de energie electrică FOTO Facebook Hidroelectrica

Preţul de ofertă stabilit în cadrul ofertei publice iniţiale derulate de Fondul Proprietatea cu privire la acţiunile deţinute la Hidroelectrica a fost stabilit la 104 lei/acţiune oferită, ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde euro), informează miercuri principalul producător de energie electrică din România.

"Oferta a fost suprasubscrisă de mai multe ori la preţul de ofertă, cererea fiind ridicată atât din partea investitorilor de la nivel global, cât şi din partea investitorilor din România. Alocarea acţiunilor oferite a avut loc astăzi, pe 5 iulie 2023. Societatea şi acţionarul vânzător au decis să realoce acţiuni din tranşa investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor retail, iar ca urmare investitorilor instituţionali le-au fost alocate 71.766.542 acţiuni şi investitorilor de retail le-au fost alocate 17.941.635 acţiuni, reprezentând 80%, şi, respectiv, 20% din numărul total de acţiuni vândute (incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare). Factorul de alocare pro rata calculat pentru tranşa investitorilor de retail este de 0,3209762650", se arată într-un comunicat al companiei.

Investitorii principali au achiziţionat în total echivalentul a 2,24 miliarde de lei în acţiuni la preţul de ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale. Decontarea va avea loc pe data de 10 iulie 2023.

După închiderea ofertei, Hidroelectrica va aplica pentru admiterea la listare şi tranzacţionarea acţiunilor sale în categoria Premium a pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Admiterea şi începerea tranzacţionării pe BVB sub simbolul "H2O" va avea loc pe data 12 iulie 2023.

Imediat după admitere, acţiunile Hidroelectrica vor fi incluse în indicele BET al BVB.

Totalul valorii acțiunilor și termeni ai listării

Investitorii de retail au avut dreptul la un discount de 3% din preţul de ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei de ofertă. Preţul final de ofertă cu discount pentru acţiunile subscrise în aceste condiţii este de 100,88 lei/acţiune oferită.

Oferta, incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare, constă în 89.708.177 acţiuni, ce reprezintă 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica şi întreaga participaţie a Fondului în societate.

Acţionarul vânzător a acordat Coordonatorilor Globali Comuni o opţiune de supra-alocare, constând în 11.701.067 acţiuni, respectiv 15% din acţiunile oferite, ce poate fi exercitată integral sau parţial în termen de 30 de zile calendaristice de la admitere.

Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea sunt supuşi unei interdicţii de înstrăinare a acţiunilor societăţii pentru o perioadă ce a început pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 180 zile de la data admiterii, iar acţionarul majoritar al societăţii este supus unei interdicţii de înstrăinare a acţiunilor societăţii pentru o perioadă ce a început pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 12 luni de la data admiterii, cu excepţia cazului în care se aplică anumite excepţii prevăzute în prospect.

Hidroelectrica înainte de Oferta Publică Inițială

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce priveşte cantitatea de energie produsă şi un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt sucursale organizate geografic pe teritoriul României.

Capacitatea de producţie totală instalată a activelor hidroenergetice ale societăţii este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare.

Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea. Între 2018 şi 2022, Hidroelectrica a avut o cotă de piaţă de aproximativ 29%, în ceea ce priveşte energia totală livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 şi de 15 TWh în 2020 (toate cantităţile reprezentând producţia brută). Producţia din 2022 reflectă condiţiile hidrologice mai puţin favorabile din cauza secetei severe.

Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe pieţele de energie electrică angro şi cu amănuntul din România. Cota de piaţă a Societăţii în ceea ce priveşte energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, conform ANRE. Numărul de clienţi de retail a crescut de la 2.465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, Societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienţilor finali, potrivit ANRE.

În primul trimestru din 2023, Hidroelectrica a obţinut venituri consolidate de 3,272 miliarde de lei, ce au fost generate de creşterea cantităţii totale de energie vândută (4,8 TWh în primul trimestru din 2023) pe toate pieţele, incluzând pieţele angro, cu amănuntul şi de echilibrare Acest lucru a condus la obţinerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2,184 miliarde de lei şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1,723 miliarde de lei în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1,703 miliarde de lei şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1,288 miliarde de lei în primul trimestru din 2022.

Imediat anterior Ofertei Publice Iniţiale, acţiunile societăţii sunt deţinute de Ministerul Energiei (80,06%) şi de Fondul Proprietatea (19,94%). Fondul Proprietatea a deţinut o participaţie minoritară în Hidroelectrica încă de la înfiinţare, în 2005.

...citeste mai departe despre "S-a stabilit prețul final al acțiunilor Hidroelectrica. La ce cotă vor primi dividende cei care au subscris" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#Hidroelectrica, #Hidroelectrica listare Bursa, #bursa de valori, #listare bursa Hidroelectrica, #oferta publica intiala , #Stiri Companii