Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hartuirea la locul de munca se sanctioneaza disciplinar, contraventional sau penal. Klaus Iohannis a promulgat legea

Hartuirea la locul de munca se sanctioneaza disciplinar, contraventional sau penal. Klaus Iohannis a promulgat legea
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea referitoare la prevenirea si combaterea hartuirii morale la locul de munca.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000, precum si a Legii nr. 202/2002 in sensul instituirii unor masuri pentru prevenirea si combaterea hartuirii morale la locul de munca.

Potrivit legii, "constituie hartuire morala la locul de munca si se sanctioneaza disciplinar, contraventional sau penal, dupa caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat, de catre un alt angajat care este superiorul sau ierarhic, de catre un subaltern si/sau de catre un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, in legatura cu raporturile de munca, care sa aiba drept scop sau efect o deteriorare a conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau demnitatii angajatului, prin afectarea sanatatii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat in oricare dintre urmatoarele forme: a) conduita ostila sau nedorita; b) comentarii verbale; c) actiuni sau gesturi".

Constituie hartuire morala la locul de munca orice comportament care, prin caracterul sau sistematic, poate aduce atingere demnitatii, integritatii fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajati, punand in pericol munca lor sau degradand climatul de lucru. In intelesul prezentei legi, stresul si epuizarea fizica intra sub incidenta hartuirii morale la locul de munca.

Conform actului normativ, fiecare angajat are dreptul la un loc de munca lipsit de acte de hartuire morala. Niciun angajat nu va fi sanctionat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesionala, promovare sau prelungirea raporturilor de munca, din cauza ca a fost supus sau ca a refuzat sa fie supus hartuirii morale la locul de munca.

Angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca raspund disciplinar, in conditiile legii si regulamentului intern al angajatorului. Raspunderea disciplinara nu inlatura raspunderea contraventionala sau penala a angajatului pentru faptele respective.

Angajatorul are obligatia de a lua orice masuri necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea in regulamentul intern al unitatii de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca. In caz c ...citeste mai departe despre "Hartuirea la locul de munca se sanctioneaza disciplinar, contraventional sau penal. Klaus Iohannis a promulgat legea" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 486 ori
Citeste mai multe desprehartuire sexuala la munca Iohannis