Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Generali: Investitiile fondurilor mutuale vor creste semnificativ in Europa Centrala si de Est

Generali: Investitiile fondurilor mutuale vor creste semnificativ in Europa Centrala si de Est


Cetatenii din Europa Centrala si de Est isi vor majora probabil investitiile in fondurile mutuale in urmatorii cinci ani, mutandu-si economiile din banci si numerarul in actiuni, releva un studiu realizat de Generali PPF Asset Management (GPH).

GPH, controlata de asiguratorul italian Generali, a analizat datele privind fluxurile de investitii in fondurile mutuale din 2004 pana in 2012 in Slovenia, Slovacia, Romania, Polonia, Ungaria, Cehia si Bulgaria, citat de Wall Street Journal.

"Fondurile mutuale reprezinta o cota relativ mica din activele financiare ale gospodariilor din Europa Centrala si de Est, de aproximativ 5%", se arata in studiul GPH. Aceasta rata este sub media de 7% din zona euro. Cu exceptia Sloveniei si Slovaciei, toate celelalte state incluse in studiu folosesc monedele nationale.

Printre economiile cele mai avansate din regiune - Slovenia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Cehia, investitiile fondurilor mutuale per capita difera de la 469 euro in Polonia la 1.150 euro in Slovenia, mult sub 4.000 euro in Europa Occidentala.

In gospodariile din estul UE exista o teama privind investitiile in actiuni, cei mai conservatori fiind cehii, slovenii si slovacii. Ei isi pastreaza majoritatea activelor lor financiare in depozite bancare si in numerar.

Polonia, Slovacia si Cehia ar urma sa inregistreze cea mai mare crestere a investitiilor in fondurile mutuale deoarece economiile lor se redreseaza, arata studiul. Pana in 2017, polonezii ar urma sa-si dubleze investitiile in fonduri mutuale. O crestere de 70-80% in Slovacia si Cehia este probabila, sustine GPH.

"In ciuda unei cresteri accentuate in ultimii opt ani, un avans suplimentar al investitiilor gospodariilor in Europa Centrala si de Est este asteptata in urmatorii cinci ani. Estimarea se bazeaza pe asteptata redresare a economiei, fiecare crestere de un euro a PIB-ului ar trebui sa duca la un avans al investitiilor in fonduri mutuale cu 11 centi", mai arata studiul.

Investitiile fondurilor mutuale din Romania si Bulgaria sunt cele mai scazute din regiune - 9 euro si 90 de euro per capita. Aceste investitii vor creste probabil accentuat la 425 euro per capita in Romania si 274 euro per capita in Bulgaria pana in anul 2017, sustine GPH.

Generali PPF Holding, un joint-venture intre Assicurazioni Generali (51%) si PPF Group (49 %), detine in Romania companiile de asigurari Generali si Ardaf, aflate in proces de fuziune.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1495 ori