Gatej (AmCham): Romania trebuie sa faca exact ceea ce a promis

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 11:41
1289 citiri
Gatej (AmCham): Romania trebuie sa faca exact ceea ce a promis

Pregatirea Romaniei pentru un nou val de recesiune care s-ar putea abate asupra Europei presupune, intre altele, indeplinirea angajamentelor internationale, asadar mentinerea credibilitatii in fata investitorilor, dar si a echilibrului macroeconomic, a declarat, joi, presedintele Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) Alexandra Gatej.

"Pregatirea pentru un al doilea val de recesiune europeana nu se realizeaza in cateva luni: este nevoie de continuarea indeplinirii angajamentelor cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, dar si de realizarea programului de management privat la companiile de stat - pentru a reduce ineficientele, pierderile si pentru a genera mai mult profit in aceste companii", a afirmat presedintele AmCham Romania.

Dupa parerea sa, mai este nevoie si de "intensificarea exploatarii judicioase si in folosul statului a resurselor tarii, precum si pastrarea - aproape cu orice pret - a echilibrelor macroeconomice".

Romania trebuie sa faca exact ceea ce a promis

"Romania trebuie sa redevina credibila pentru investitori, iar pentru aceasta trebuie sa faca exact ceea ce a promis", a subliniat Alexandra Gatej.

In legatura cu resursele interne pe care tara ar trebui sa le mobilizeze in eventualitatea unei noi recesiuni europene, presedintele Camerei de Comert Americane a aratat ca Romania ar trebui sa apeleze si la alte surse de finantare decat cele de pana acum, referindu-se in mod concret la oportunitatile oferite de piata de capital.

"Resursele interne tin in primul rand de incasari si finantari, daca ne referim atat la bugetul de stat cat si la economia privata. In acest sens, gasirea alternativelor de finantare este vitala in conditiile in care, in acest moment singura sursa de finantare sunt bancile".

"Piata de capital joaca un rol important in gasirea acestor resurse si de aceea programul de listari al companiilor de stat este important, indiferent daca sunt voci care spun - pe buna dreptate - ca nu este un moment bun. Momentul "bun" nu cred ca va veni pentru Europa mai devreme de cativa ani", a spus Alexandra Gatej.

Fondurile europene, o sursa interna intrucat Romania are dreptul la acestea

Pe de alta parte, presedintele AmCham Romania a subliniat importanta cresterii colectarii pentru o aliniere la media europeana prin "reducerea semnificativa a evaziunii fiscale".

"Fondurile europene pot fi considerate tot resurse interne intrucat Romania are dreptul la acestea si este obligatoriu sa le foloseasca, mai ales pentru investitii. Un an bun in agricultura poate reprezenta o alta componenta ca resursa interna utila", a adaugat presedintele AmCham.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este una dintre cele mai importante organizatii profesionale de afaceri cu o contributie semnificativa in procesul de consultare asupra legilor si reglementarilor cu efecte asupra mediului de afaceri din Romania. AmCham Romania reprezinta 300 de membri - companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde dolari si mai mult de 200.000 de locuri de munca create.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Alexandra Gatej presedinte AmCham, #fonduri europene AmCham, #declaratii Alexandra Gatej AmCham , #Stiri Companii