EXCLUSIV. Francezii forteaza Concurenta. Furnizorii romani acuza Auchan ca-i taxeaza si in contul Real

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 07:01
3288 citiri
EXCLUSIV. Francezii forteaza Concurenta. Furnizorii romani acuza Auchan ca-i taxeaza si in contul Real

Producatorii romani sunt obligati sa contribuie financiar la operatiunea de preluare a hipermarketurilor Real de catre Auchan. Pe langa taxa de implementare produs, despre care Business24 a scris in exclusivitate, furnizorilor li s-a cerut sa plateasca retroactiv, pentru ultimii doi ani, diferentele de taxe, mai mari, impuse acum de Auchan, fata de cele platite catre Real.

Intrucat Consiliul Concurentei nu permite francezilor sa creasca preturile mai mult cu 5% decat media pietei, ei au gasit alte modalitati de a-si recupera investitia: taxe si recalcularea contractelor cu furnizorii.

Extinderea Auchan pe piata de retail din Romania dupa preluarea magazinelor Real a reprezentat pentru producatorii romani o serie de taxe suplimentare. Dupa ce Business24 a publicat articolul privind taxa de implentare produs, surse din piata ne-au prezentat si alte "costuri" pe care furnizorii trebuie sa le suporte pentru ca magazinele Real se rebranduiesc.

Furnizorii romani din Auchan ii acuza pe francezi ca le impun taxe inventate de mii de euro

Dupa ce Consiliul Concurentei a aprobat transferul magazinelor Real catre Auchan, toti furnizorii romani prezenti in cele doua lanturi de magazine au fost chemati la sfarsitul lunii septembrie la o intalnire pentru a li se prezenta noua politica comerciala Auchan Real Impreuna. La aceasta intalnire au fost prezenti doar furnizorii romani, nu si firmele multinationale cu care francezii au contracte.

Sub pretextul prezentarii planurilor de viitor ale grupului Auchan in Romania, francezii au anuntat, de fapt, ca vor urma negocieri cu privire la: taxa de implementare produs si contractele pe care furnizorii le aveau cu Real. Francezii le-au cerut romanilor sa plateasca diferenta de taxe din ultimii doi ani.

Practic, erau furnizori care aveau contract cu Real si in baza acelui contract plateau taxe pentru a avea produsele expuse in magazine. Odata cu preluarea de catre Auchan, francezii le-au cerut sa plateasca diferenta dintre sumele stabilite in contractele cu Real si cele din contractele cu Auchan din ultimii doi ani, sume care ar putea ajunge la ordinul sutelor de mii de euro.

"Bineinteles ca aceste contracte sunt protejate cu clauze de confidentialitate, dar lucrul asta nu i-a oprit pe francezi. Auchan se foloseste in mod ilegal de contractele cu Real pentru a-si obtine banii pe care i-a investit in magazinele pe care le-a preluat, iar presiunea este exercitata asupra producatorilor si importatorilor romanii care depind in mare masura de aceste contracte. In acest moment exista un conflict mocnit intre expati si angajati romani din cadru Auchan cu privire la aceste taxe aberante puse in carca furnizorilor care intr-un final nefericit se vor regasi in pretul platit de cumparatorii romani", au declarat surse din piata.

Ce este taxa de implementare produs

De obicei, furnizorii sunt obligati sa plateasca o taxa pentru deschidere magazin de fiecare data cand un lant de supermarketuri deschide un nou magazin. Totusi, in ciuda faptului ca sunt furnizori care au contract atat cu Real cat si cu Auchan si nu se deschid noi magazine, ci doar are loc "convergenta" dintre Real si Auchan, acestia sunt fortati sa plateasca pentru "afacerea" francezilor. O asemenea taxa poate ajunge si la 9.000 de euro pentru fiecare magazin redeschis.

"In momentul de fata exista o frenezie cel putin suspecta a angajatilor Auchan de a inventa noi taxe prin care incearca sa obtina bani de la producatorii si importatorii romani", au declarat pentruBusiness24 surse din piata.

Cat costa preluarea magazinelor Real

Rebranduirea celor 20 de magazine Real implica costuri de aproximativ 40 de milioane de euro, iar francezii vor sa termine procedurile pana la finalul anului viitor. Pana in prezent, Auchan a REdeschis 3 magazine Real: Auchan Pallady in Bucuresti, care a costat in jur de 2 milioane de euro si Auchan Brasov si Auchan Vitan.

Tranzactia Auchan-Real a fost finalizata pe 12 septembrie, ca urmare a acordului semnat in 30 noiembrie 2012 intre Grupul Auchan si Metro Group si a validarii primite din partea Consiliului Concurentei, la sfarsitul lunii iulie.

La finalul anului trecut grupul Auchan, controlat de una dintre cele mai bogate familii din Franta, a cumparat in schimbul sumei de 1,1 mld. euro hipermarketurile Real din Romania, Polonia, Ucraina si Rusia. Pe piata locala Auchan a ales doar 20 dintre cele 24 de magazine detinute de Real, mai putin unitatile din Arad, Constanta (magazinul din nordul orasului), Oradea (Episcopia Bihorului) si Suceava.

Auchan Romania, in noua sa dimensiune, ajunge la 31 de magazine deschise si alte doua in constructie, o suprafata neta de vanzare de 252.000 metri patrati, peste 10.000 de angajati, 3 platforme logistice, 70 milioane de clienti anual si o cifra de afaceri comuna de peste 4,5 miliarde de lei, fara taxe.

Reprezentantii Auchan nu au raspuns solicitatii noastre de presa pana la momentul publicarii articolului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#Auchan preluare Real, #Auchan taxe furnizori, #Real Auchan furnizori , #Stiri Companii