Fondul Suveran - proiectul oficial. Cea mai suspecta problema si cum ar putea deveni Fondul Suveran al PSD

Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 20:44
919 citiri
Fondul Suveran - proiectul oficial. Cea mai suspecta problema si cum ar putea deveni Fondul Suveran al PSD
Foto: site PSD (Arhiva)

La 8 luni dupa anuntul initial privind infiintarea unui Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii - masura cuprinsa in programul de guvernare adoptat de Parlament in ianuarie 2017- Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica, miercuri seara, proiectul de lege de infiintare a acestuia.

Din documentele oficiale, reiese ca statul roman va fi actionar unic al FSDI si isi exercita calitatea de actionar prin intermediul Ministerului Finantelor Publice.

Capital social subscris la data constituirii fondului este format din aport in natura reprezentat de pachetele de actiuni a unor companii in care statul este actionar si din aport in numerar in suma de 1,85 miliarde lei.

De precizat: Lista societatile de stat care vor trece in portofoliul FSDI nu a fost publicata de Ministerul de Finante, foarte probabil aceasta facand obiectul unor negocieri intense.

Potrivit calendarului Ministerului Finantelor, fondul urmeaza sa devina operational in 2019.

Lista neoficiala a companiilor de stat ce trec in portofoliul FSDI

Singura lista disponibila cu companiile din portofoliul FSDI se gaseste intr-un proiect de lege pe care cursdeguvernare.ro l-a publicat in iulie 2017, la scurt timp dupa ce acesta fusese discutat in prima lectura de guvern.

Potrivit acelui document, FSDI va "inghiti" 27 de companii la care statul detine participatii minoritare sau majoritare, cu o valoare contabila de circa 45 miliarde lei (10 miliarde euro).

Acestea ar fi:

Engie Romania (la care statul roman detine 34% din actiuni)Electrica (48,78%)Delgaz Grid (13,51%)E.ON Energie Romania (31,82%)Biofarm (1,16%)Chimcomplex (12,89%)OMV Petrom (20,63%)Telekom Romania Communications (45,99%)Antibiotice (53,02%)Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune (100%)Loteria Romana (100%)Societatea Nationala a Sarii (51%)IAR SA (72,19%)Oil Terminal (59,62%)Cupru Min (100%)Unifarm (100%)Societatea Nationala a Apelor Minerale (100%)Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Maritime (92,3%)Compania de Investitii pentru Turism (100%)Romgaz (70%)Hidroelectrica (80,05%)Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (80%)Nuclearelectrica (82,49%)Imprimeria Nationala (100%)Administratia Porturilor Maritime (80%)Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (100%)Conpet (58,72%)

Cea mai suspecta problema: FSDI poate vinde actiuni din portofoliu

FSDI are ca scop atat dezvoltarea si finantarea din fonduri proprii si din fondu ...citeste mai departe despre "Fondul Suveran - proiectul oficial. Cea mai suspecta problema si cum ar putea deveni Fondul Suveran al PSD" pe Ziare.com

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Fondul Suveran Investitii companii PSD , #Stiri Companii