Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele nu pot cere amanarea platii la utilitati sau chirie. Nu e gata certificatul de situatie de urgenta, de care au nevoie

Firmele nu pot cere amanarea platii la utilitati sau chirie. Nu e gata certificatul de situatie de urgenta, de care au nevoie
Guvernul a anuntat in ultima perioada mai multe masuri menite sa ajute firmele care intampina probleme din cauza epidemiei de coronavirus. Printre ele se numara si posibilitatea ca antreprenorii sa amane plata la utilitati si chirie.

Totodata, IMM-urile isi pot esalona ratele la credite, insa dupa publicarea normelor de aplicare pentru OUG care prevede acest lucru, sau pot invoca forta majora in relatia cu autoritatile si cu companiile mari.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare, este nevoie insa de un certificat de situatie de urgenta, eliberat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.

A fost creat si un site special, prevenire.gov.ro, unde se vor face solicitarile pentru eliberarea documentului. Doar ca, pana in acest moment, platforma nu este gata, astfel ca antrepremorii nu pot depune cererile pentru obtinerea certificatelor de situatie de urgenta.

"CSU - In curand aici veti putea solicita eliberarea Certificatelor de Situatie de Urgenta!", este mesajul de pe site-ul prevenire.gov.ro.

Cand se vor elibera certificatele de situatie de urgenta

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, spune ca documentele vor fi eliberate curand. Potrivit acestuia, platforma este gata, dar trebuie adaptata noilor modificari legislative facute de Guvern prin ordonanta de urgenta, iar pentru asta mai este nevoie de cateva zile.

"Certificatele de Situatie de Urgenta vor fi eliberate in curand. Platforma este gata, dar trebuie adaptata noilor modificari legislative facute de Guvern prin OUG, iar pentru asta mai este nevoie de cateva zile", a scris ministrul pe Facebook.

Virgil Popescu precizeaza ca a fost modificat ordinul initial, astfel incat sa beneficieze de aceste certificate si companiile a caror activitate a fost intrerupta total sau partial, ca efect al starii de urgenta si le-au scazut veniturile in luna martie cu 25% fata de media lunilor ianuarie si februarie.

"Am modificat ordinul initial ca sa beneficieze de Certificate de Situatie de Urgenta si companiile a caror activitate a fost intrerupta total sau partial ca efect al starii de urgenta si le-au scazut veniturile in luna martie cu 25% fata de media lunilor ianuarie si februarie (in plus fata de ceea ce exista respectiv: incasari mai mici in martie cu 25% fata de media lunilor ianuarie si februarie)", subliniaza ministrul.

Doua tipuri de certificate

Ministerul Economiei precizeaza ca vor exista doua tipuri de certificate de situatii de urgenta:

a) TIP 1 (ALBASTRU) ...citeste mai departe despre "Firmele nu pot cere amanarea platii la utilitati sau chirie. Nu e gata certificatul de situatie de urgenta, de care au nevoie" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 575 ori
Citeste mai multe desprecertificat stare urgenta firme