Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele care vor sa faca achizitii intracomunitare vor depune la Fisc o declaratie de inregistrare in scopuri de TVA

Firmele care vor sa faca achizitii intracomunitare vor depune la Fisc o declaratie de inregistrare in scopuri de TVA

Persoanele impozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si nici nu au obligatia sa se inregistreze, precum si cele care au obligatia sau opteaza sa se inregistreze pentru efectuarea achizitiilor intracomunitare in Romania depun la Fisc o "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare", potrivit unui proiect de Ordin al ministrului Finantelor, publicat pe pagina de Internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Potrivit Codului Fiscal care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, daca valoarea unor achizitii intracomunitare care urmeaza sa fie efectuate este mai mare de 10.000 euro, trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVA.

Pe baza declaratiei, organul fiscal va elibera, in termen de cinci zile "Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA", care contine codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare. Codul pentru achizitii intracomunitare este alcatuit din codul de inregistrare fiscala precedat de prefixul RO.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, pentru persoanele juridice, mai putin comerciantii, si pentru cele fizice, codul de inregistrare fiscala este cel atribuit de organul fiscal, precedat de prefixul RO. Pentru comercianti codul de inregistrare in scopuri de TVA este codul unic de inregistrare atribuit potrivit legii speciale, precedat tot de prefixul RO.

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, notiunile de export si import in relatia cu tarile membre UE sunt inlocuite de livrari si, respectiv, achizitii intracomunitare.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 848 ori