Enel vinde activele din Romania

Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 10:52
2201 citiri
Enel vinde activele din Romania
Foto: huon.ro

Compania italiana de utilitati Enel va vinde activele detinute in Romania si Slovacia in acest an, a declarat Francesco Starace, directorul executiv al grupului, care a precizat ca a primit deja oferte pentru acestea.

"Avem oferte. Stim ca procesul poate fi incheiat oricand intre momentul acesta si luna iunie. Activele vor fi vandute in 2015, asa ca, in ceea ce priveste plata datoriei, vom sta mult mai bine decat am planuit initial", a afirmat Starace, relateaza Financial Times.

Guvernul italian detine o participatie de 30% la compania Enel, in fruntea careia premierul Matteo Renzi l-a numit pe Starace in luna mai a anului trecut, pentru a implementa un plan de reducere a costurilor si de restructurarea a grupului, potrivit Mediafax.

Starace a declarat ca va oferi in luna martie mai multe detalii despre planul de reorganizare a companiei.

In conditiile in care Enel este compania de utilitati cu cele mai mari datorii din Europa, conducerea grupului a decis sa vanda activele detinute in Europa de Est, valoarea acestora fiind estimata la 4 miliarde de euro.

"Vom mentine datoria la nivelul potrivit, in conditiile in care investitorii nostri au incredere in capacitatea noastra de a genera bani cash", a precizat directorul general al Enel.

Obiectivul Enel a fost sa incheie anul 2014 cu o datorie de 39,5 miliarde de euro, comparativ cu proiectiile anterioare, care presupuneau o datorie de 37 de miliarde de euro.

Vineri, actiunile companiei italiene se tranzactionau cu 3,57 euro pe unitate, in scadere semnificativa fata de varful atins in iunie anul trecut, de 4,46 euro pe unitate.

In ceea ce priveste afacerea din Italia, care a fost afectata din cauza economiei care a stagnat, Starace a precizat ca, desi asteapta o imbunatatire a cererii in acest an, nu poate miza pe o crestere sustinuta de o crestere usoara a cererii.

Guvernul italian vrea sa reduca participatia detinuta la Enel la 25%, dar, pana in prezent, planul de privatizare nu a inaintat, din cauza conditiilor de pe piata.

In Romania, unde Enel detine o treime din piata distributiei de energie, grupul vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Compania de stat Nuclearelectrica a anuntat, in septembrie, ca analizeaza posibilitatea de a cumpara o parte dintre operatiunile Enel in Romania, insa nu a inaintat inca nicio oferta, decizia urmand sa fie discutata de actionari.

Companiile Enel din Romania au inregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro si profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Enel vanzare active Romania, #Enel vanzare active Slovacia , #Stiri Companii