Companiile sunt încrezătoare în succesul sistemului E-Factura. Cum prevăd antreprenorii că se va îmbunătăți relația cu ANAF

Vineri, 15 Septembrie 2023, ora 22:30
735 citiri
Companiile sunt încrezătoare în succesul sistemului E-Factura. Cum prevăd antreprenorii că se va îmbunătăți relația cu ANAF
85% dintre cei care au răspuns cred că RO e-Factura va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentară al ANAF. FOTO Pixabay

Un sondaj PwC România a arătat că odată cu implementarea sistemului e-Factura, care va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2024 în relația business-to-business (B2B), se vor simplifica și controalele fiscale.

85% dintre cei care au răspuns cred că RO e-Factura va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentară al ANAF, respectiv a controalelor la distanţă, de tip desk – audit, iar 56% spun că vor fi reduse solicitările echipelor de control în timpul inspecţiei fiscale.

Printre altele, companiile respondente spun că implementarea facturării electronice va avea și beneficii, precum, reducerea fraudei TVA la nivel național și în cadrul Uniunii Europene și va conduce la eficientizarea procesului de colectare a taxelor (după cum arată 54% dintre respondenți).

Mai mult, sistemul va diminua vulnerabilitățile vechiului sistem de facturare în cadrul companiilor: erori umane, volume și costuri mari de arhivare (susțin 35% dintre respondenți), arată sondajul citat de Agerpres.

„Obligativitatea facturării electronice este una dintre măsurile incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru creșterea gradului de conformare a contribuabililor, precum și descurajarea tentativelor de fraudă. Datele transmise de autoritățile române Comisiei Europene arată că extinderea obligației de e-facturare în relația dintre companii va reduce decalajul de TVA cu cel puțin 5 puncte procentuale până în 2026, față de nivelul înregistrat în 2019. Astfel, estimarea autorităților este că măsura va duce la o creștere a colectării TVA și a impozitelor directe de cel puțin 1,5 miliarde de euro. Având în vedere că bugetul de stat continuă să înregistreze dezechilibre mari și că guvernul caută soluții de consolidare fiscală, măsurile de digitalizare și reformă a ANAF sunt cele care vor aduce beneficii reale pe termen lung pentru contribuabilii corecți”, susține Daniel Anghel, Partener și Liderul Departamentului de servicii fiscale și juridice al PwC România.

Alte rezultate ale sondajului arată că 58%, dintre companiile respondente au început să se pregătească de implementarea RO e-Factura. Dintre acestea, 40% sunt în stadiul de analiză generală a datelor obligatorii.

17,5% dintre companiile chestionate au finalizat implementarea, instalarea și testarea unei soluții, iar 22% nu au făcut niciun demers;

Principalele motive care conduc la întârzierea finalizării procesului de implementare a e-Factura sunt, potrivit respondenților: timpul necesar pentru adaptarea sistemului ERP și stabilirea regulilor de transformare a datelor (66%) si lipsa unor explicații clare din partea autorităților privind obligativitatea RO e-Factura (43%).

„Companiile din România trebuie să-şi adapteze sistemele interne pentru a emite facturile electronice şi a le transmite prin RO e-Factura. Acest proces ar presupune o serie de analize interne, modificări de ordin tehnic, alocarea de resurse umane, dezvoltarea sau contractarea unor aplicaţii, precum şi de resurse financiare suplimentare. Imposibilitatea emiterii facturilor electronice în conformitate cu noua obligaţie ar putea afecta procesele interne ale companiei, precum şi relaţia comercială dintre parteneri, având în vedere că pot exista parteneri care ar putea refuza plata unei facturi dacă aceasta nu a fost emisă şi transmisă prin RO e-Factura”, a explicat Inge Abdulcair, director Taxe, PwC România.

Principalele motive care conduc la întârzierea finalizării procesului de implementare a e-Factura sunt, potrivit respondenţilor: timpul necesar pentru adaptarea sistemului ERP şi stabilirea regulilor de transformare a datelor (66%) şi lipsa unor explicaţii clare din partea autorităţilor privind obligativitatea RO e-Factura (43%).

Proiectul E-Factura

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică” a fost demarat în luna martie 2020 de Ministerul Finanțelor și ANAF și va fi implementat etapizat, fiind inițial obligatoriu pentru operatorii economici în relația cu autoritățile contractante ale statului, B2G (business to government), ulterior devenind obligatorie și în contractele încheiate în relația B2B (business to business), în măsura în care acestea au ca obiect produse cu risc fiscal ridicat.

Sondajul a fost efectuat în septembrie 2023 și a fost completat de 104 companii din România.

...citeste mai departe despre "Companiile sunt încrezătoare în succesul sistemului E-Factura. Cum prevăd antreprenorii că se va îmbunătăți relația cu ANAF" pe Ziare.com

Eveniment Quarterly Report

#e factura, #ANAF, #digitalizare, #digitalizare companii, #contabilitate, #contabilitate firma, #business online , #Stiri Companii