Doi canadieni isi inchid restaurantul din Cluj din cauza schimbarilor fiscale: Pun in incurcatura multe afaceri mici

Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 17:18
1195 citiri
Doi canadieni isi inchid restaurantul din Cluj din cauza schimbarilor fiscale: Pun in incurcatura multe afaceri mici
Foto: Arhiva Ziare.com

Doi tineri canadieni, care au deschis in urma cu mai bine de 3 ani un restaurant in centrul municipiului Cluj-Napoca, isi inchid afacerea din cauza schimbarilor fiscale introduse de Guvern si acuza ca actualul climat nu este favorabil micilor afaceri.

Oliver Ryffel are 40 de ani, a venit din provincia Alberta (Canada) si s-a stabilit la Cluj-Napoca in 2013, iar in vara anului 2014, impreuna cu un prieten, a deschis un restaurant in centrul orasului. Localul are 8 angajati si a functionat pana acum ca o mica afacere pe care asociatii canadieni vor sa o inchida peste cateva zile.

"Am venit prima data in Romania in 2006, fiind curios cum arata o tara est-europeana. Am fost la Sibiu si Bucuresti, mi-a placut tara foarte mult, am revenit, in 2009, la Cluj-Napoca, oras in care m-am simtit ca acasa si unde ma gandeam ca as putea locui. M-am stabilit aici in 2013, iar in iulie 2014 am deschis impreuna cu un prieten de asemenea din Canada, iar ulterior ni s-a alaturat si un roman, un restaurant in centrul orasului, cu preparate internationale si din bucataria canadiana, produsele proaspete provenind de pe piata locala.

Am functionat pana acum, ne-am format o clientela, credeam ca mergem in directia buna, spre o crestere dar, din pacate, schimbarile fiscale introduse de Guvern anul trecut au pus in incurcatura multe afaceri mici, printre care si pe noi. De la 1 ianuarie 2018 au aparut alte schimbari, mult mai brutale, care din pacate ne impiedica sa ne continuam activitatea, astfel ca am decis sa inchidem afacerea", a declarat Rydell pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, la inceput restaurantul parea o afacere care se putea conduce dar, pe parcurs, a devenit din ce in ce mai greu din cauza suprafiscalitatii.

Rydell a reclamat taxele care trebuiau platite pentru local, care nu se bazeaza pe profitul inregistrat sau pe venituri, ci pe suprafata si pe locul unde este amplasat, ceea ce a insemnat costuri suplimentare de achitat.

"A fost o lovitura dura pentru noi si nu am putut plati, am negociat o esalonare cu ANAF pentru sase luni, aveam de plata peste 2.000 de lei doar pentru asta. Mai este o noua taxa care trebuie platita in plus pentru angajatii part-time, cum sunt majoritatea ai nostri, ceea ce inseamna alte 3.000 de lei in plus pe luna. Nu poti suporta la nesfarsit aceste taxari suplimentare care iti ruineaza afacerea. Numai in aceasta luna avem de platit taxe suplimentare de peste 7.000 de lei ceea ce este foarte mult pentru o mica afacere cum es ...citeste mai departe despre "Doi canadieni isi inchid restaurantul din Cluj din cauza schimbarilor fiscale: Pun in incurcatura multe afaceri mici" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#schimbari fiscale afaceri mici , #Stiri Companii