Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Singurul oligarh rus sancționat de statul român. Ce fabrică importantă deține la noi Dmitri Pumpyasnky, apropiatul lui Putin

Singurul oligarh rus sancționat de statul român. Ce fabrică importantă deține la noi Dmitri Pumpyasnky, apropiatul lui Putin

Opozantul lui Putin, Alexei Navalny îndeamnă Occidentul să înmulțească sancțiunile împotriva oligarhilor ruși care susțin puterea de la Kremlin.

Navalny spune că nici un sfert dintre acești oameni de afaceri nu sunt supuși sancțiunilor și că lui nu i se pare că „seamănă prea mult cu un război total împotriva oligarhilor lui Putin”.

Țările vestice au blocat conturile și au confiscat foarte multe bunuri deținute de apropiații lui Putin. Însă, situația sancțiunilor împotriva susținătorilor puterii de la Kremlin în Europa Centrală pare un pic mai relaxată.

Ungaria cea prietenoasă

Acum câteva săptămâni, tot Navalny declara că în Europa Centrală există dificultăți în aplicarea sancțiunilor împotriva companiilor și persoanelor fizice din Rusia.

El a descris această situație ca fiind efectul unei „combinații de ambivalență, lipsă de transparență, bariere legislative și proprietari ascunși” care conspiră la diminuarea eficacității sancțiunilor.

Alexei Navalny

În topul susținerii sancțiunilor, în această parte a Europei, se află Polonia care este una dintre cele mai mari susținătoare a sancțiunilor dure ale UE împotriva Rusiei.

În partea opusă se află Ungaria cea dependentă total de petrolul rusesc și cu un premier destul de prietenos cu Rusia.

De altfel, Victor Orban și-a exprimat rezerve când anumite persoane, cum ar fi Patriarhul Kirill, au fost incluse pe lista sancțiunilor și a protejat unele investiții rusești din Ungaria.

La mijloc se află Cehia și Slovacia care sunt conduse de guverne pro-UE dar în care există forțe interne pro-ruse destul de puternice.

Minunea de o zi

România are norocul că nu deține multe investiții sau afaceri ale oligarhilor aflați pe lista sancțiunilor.

Până acum, guvernul a identificat și a supus sancțiunilor doar grupul de firme TMK și Aeroflot, și a blocat două credite acordate de Eximbank companiilor cu beneficiar final rusesc Metaloinvest Trading din Elveția și MMK Metalurji Sanay Ticaret ve Liman Isetmeciligi din Turcia, precum și unul emis de Banca Transilvania tot pentru MMK.

Dar cel mai important jucător de pe piața românească și aflat pe lista sancțiunilor a fost Dmitri Pumpyansky, patronal holdingului TMK, principalul furnizor de țevi al Gazprom-ului.

Pe 9 martie, Uniunea Europeană a impus sancțiuni mai multor oligarhi ruși, iar printre aceștia se aflau și ...citeste mai departe despre "Singurul oligarh rus sancționat de statul român. Ce fabrică importantă deține la noi Dmitri Pumpyasnky, apropiatul lui Putin" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 416 ori