De ce sacosele din supermarket-uri nu mai sunt gratuite?

Miercuri, 27 August 2014, ora 12:21
1264 citiri
De ce sacosele din supermarket-uri nu mai sunt gratuite?

V-ati intrebat oare de ce anumite categorii de sacose, care pana in urma cu niste ani erau oferite in mod gratuit de orice bun comerciant, de o vreme incoace se platesc? Rar in magazinele mai pretentioase se dau gratuit sacose banana personalizate. De cand cu recesiunea economica a ultimilor ani, aceasta ramane una dintre dilemele cu care se confrunta diversi consumatori.

Cetateanul de rand, vrand-nevrand, s-a obisnuit sa suporte tot mai multe taxe si impozite, chiar si pe sacose tip maieu. Pentru ca dragii nostri parlamentari, inspirati de ideile "stralucite" ale legiuitorilor europeni, s-au decis ca este un beneficiu pentru orice comunitate sa puna taxe pe orice. Ca doar banii adunati tot la bugetele locale sau nationale se intorc, adica sunt destinati sa fie folositi tot pentru poporul contribuabil. Asa se spune...

Nimic mai adevarat. Insa afirmatia este una aprobata doar de "inaltimile lor", adica de catre cei care si-au facut din activitatea de promulgare a legilor si a ordonantelor, o rutina cotidiana.

Si pe cand mintile "sclipitoare" se straduiesc sa mai nascoceasca o categorie de taxe precum cele pe sacose, cetateanul de rand continua sa suporte lista lunga si chinuitoare de aberatii intitulate "impozite". Dar in speranta ca banutii adunati cu sudoare vor capata candva o destinatie destul de onorabila, de buna credinta fiind, poporul continua sa cotizeze la bugetele locale si la cele nationale.

Iar daca veni vorba despre sacose, aflati dragi cititori ca pretul afisat pentru plata acestora, a devenit de fapt o contributie obligatorie catre Ministerul Mediului, cunoscuta ca si ecotaxa. Este hotararea luata de Guvernul Romaniei, intrata in vigoare la data de 1 ianuarie 2009 si care prevede obligatia producatorilor autohtoni de sacose din plastic sa declare si sa achite in fiecare luna, o taxa eco.

Odata cu introducerea acestui act normativ, consumatorul obisnuit s-a vazut pus in fata faptului implinit. Mai exact, cumparatorii s-au trezit ca nu mai beneficiaza in mod gratuit de niciun fel de sacose fabricate din materiale plastice precum polietilena HDPE sau LDPE.

Initial, ecotaxa pentru sacose a fost stabilita la 0,2 ron / bucata iar suma avea sa fie directionata, asa cum era de asteptat, catre Fondul de Mediu. Insa din fericire pentru consumatorul final, ulterior interventiei unor agenti economici venita la momentul potrivit, contravaloarea acesteia a scazut de la 20 de bani, la 10 bani / bucata.

Si totusi, dilema de la care am pornit in scrierea acestui articol, nu a fost inca elucidata. Ramane in picioare, in timp ce in locul raspunsului ferm si elocvent, raman doar punctele de suspensie (...).

Ca se platesc, este evident. Ca sunt mai scumpe decat in urma cu cativa ani, la fel. Dar ideea, de unde si pana unde oare?

Aceasta ordonanta s-a bazat se pare pe intentia ecologistilor de a limita considerabil consumul de sacose din plastic ce au ajuns sa devina un bun pe cat de banal, pe atat de des comercializat. Dat fiind faptul ca initial erau oferite gratis, cetatenii au continuat sa le foloseasca in mod exagerat, crescand astfel productia, consumul, dar si volumul deseurilor. Totul s-a petrecut asadar, in defavoarea mediului inconjurator, nevoit de altfel sa lupte pentru anihilarea la propriu a poluarii.

Dar oare odata cu ecotaxa pe ambalajele din polietilena, obiectivele au fost indeplinite? Sau romanul continua sa ramana atasat de un bun care, trebuie sa recunoasca si domniile lor, guvernantii, este inainte de toate un produs usor de reutilizat si de reciclat? Insa aceasta este o cu totul alta poveste.

Accesand website-ul www.sacose-plastic.ro, aveti ocazia sa aflati mai multe detalii despre categoriile de sacose, precum si despre ultimele oferte cu care producatorii isi intampina clientii.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#sacose plastic, #sacose banana personalizate, #sacose tip maieu , #Stiri Companii