Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cupru Min va fi integrat intr-o companie nationala a cuprului

Cupru Min va fi integrat intr-o companie nationala a cuprului


Cupru Min nu va mai fi listata la bursa ci va fi inclusa intr-o companie nationala a cuprului, alaturi de Minvest Deva si Moldomin.

"Listarea Cupru Min se amana (...). Viitoarea companie nationala a cuprului va trebui sa dezvolte si activitatea siderurgica, pe langa cea extractiva. Va trebui nu dor sa vanda materie prima, ci si sa o prelucreze", a declarat luni ministrul Economiei, Constantin Nita, dupa ce a anuntat ca pleaca de la conducerea institutiei.

Din aceasta companie ar urma sa faca parte Cupru Min Abrud, Minvest Deva si Moldomin, a afirmat Nita intr-o conferinta de presa.

Nita afirma in luna mai ca producatorul de cupru va fi listat la bursa anul viitor.

Cupru Min detine circa 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. Productia Cupru Min a depasit in primele noua luni cantitatea bugetata, iar compania a inregistrat un profit brut de 8,13 milioane lei, in crestere cu 13%.

Nita a adaugat ca "este in lucru" un proiect privind crearea unei companii nationale a cuprului care, dupa ce va fi infiintata, ar urma sa atraga un investitor privat care sa investeasca intr-o unitate siderurgica de prelucrare a cuprului.

Investitia intr-o unitate siderurgica ar urma sa fie facuta de un partener strain. O fabrica siderurgica cu o capacitate anuala de prelucrare de 100.000 de tone ar presupune o invesitie de 200 milioane de euro, a mai spus Nita.

Cupru Min a bugetat pentru acest an un profit brut de 7,2 milioane lei, cu 40% mai mic fata de 12 milioane lei anul trecut. Profitul net al producatorului de cupru a fost in 2013 de 7,9 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Producatorul de cupru a fost scos la vanzare in 2012, cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprita din cauza neintelegerilor cu castigatorul licitatiei.

Dupa esecul privatizarii, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea Cupru Min. Investitorul, trader sau producator din domeniu, urma sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.

Statul a incercat anul trecut sa vanda concentratul de cupru al Cupru Min, insa nu a primit nicio oferta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1092 ori