Cupru Min va fi integrat intr-o companie nationala a cuprului

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 14:00
1308 citiri
Cupru Min va fi integrat intr-o companie nationala a cuprului
Foto: agenda.ro

Cupru Min nu va mai fi listata la bursa ci va fi inclusa intr-o companie nationala a cuprului, alaturi de Minvest Deva si Moldomin.

"Listarea Cupru Min se amana (...). Viitoarea companie nationala a cuprului va trebui sa dezvolte si activitatea siderurgica, pe langa cea extractiva. Va trebui nu dor sa vanda materie prima, ci si sa o prelucreze", a declarat luni ministrul Economiei, Constantin Nita, dupa ce a anuntat ca pleaca de la conducerea institutiei.

Din aceasta companie ar urma sa faca parte Cupru Min Abrud, Minvest Deva si Moldomin, a afirmat Nita intr-o conferinta de presa.

Nita afirma in luna mai ca producatorul de cupru va fi listat la bursa anul viitor.

Cupru Min detine circa 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. Productia Cupru Min a depasit in primele noua luni cantitatea bugetata, iar compania a inregistrat un profit brut de 8,13 milioane lei, in crestere cu 13%.

Nita a adaugat ca "este in lucru" un proiect privind crearea unei companii nationale a cuprului care, dupa ce va fi infiintata, ar urma sa atraga un investitor privat care sa investeasca intr-o unitate siderurgica de prelucrare a cuprului.

Investitia intr-o unitate siderurgica ar urma sa fie facuta de un partener strain. O fabrica siderurgica cu o capacitate anuala de prelucrare de 100.000 de tone ar presupune o invesitie de 200 milioane de euro, a mai spus Nita.

Cupru Min a bugetat pentru acest an un profit brut de 7,2 milioane lei, cu 40% mai mic fata de 12 milioane lei anul trecut. Profitul net al producatorului de cupru a fost in 2013 de 7,9 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Producatorul de cupru a fost scos la vanzare in 2012, cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprita din cauza neintelegerilor cu castigatorul licitatiei.

Dupa esecul privatizarii, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea Cupru Min. Investitorul, trader sau producator din domeniu, urma sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.

Statul a incercat anul trecut sa vanda concentratul de cupru al Cupru Min, insa nu a primit nicio oferta.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#Cupru Min listare bursa, #Cupru Min companie nationala cupru , #Stiri Companii