Cum va arata Fondul Suveran de Investitii: 27 de companii profitabile cu o valoare de 10 miliarde de euro

Joi, 31 August 2017, ora 07:47
1205 citiri
Cum va arata Fondul Suveran de Investitii: 27 de companii profitabile cu o valoare de 10 miliarde de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de lege pentru infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) a fost finalizat si lansat miercuri noapte in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, institutia care va supraveghea Fondul.

Acesta va cuprinde 27 de participatii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabila de circa 45 miliarde de lei (10 miliarde de euro).

Proiectul de lege va fi trimis Guvernului, cu avizul primit de la Eurostat (opinie ex-ante) in legatura cu clasificarea Fondului (bugetar/in afara bugetului), iar Executivul l-ar putea aproba intr-o sedinta din luna septembrie si transmite apoi Parlamentului.

Proiectul a fost elaborat impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului Energiei si Ministerului Muncii, precum si cu consultarea reprezentantilor din alte institutii publice, in cadrul unui grup de lucru si a unei comisii interministeriale aprobate de Guvern.

Citeste si Fondul Suveran in 5 linii directoare

Statul roman va avea calitatea de actionar unic pe toata perioada de functionare a FSDI.

Capitalul social al Fondului va fi format din aport in natura, reprezentat de pachetele de actiuni, si din aport in numerar de 1,85 miliarde de lei, din care o suma de 50 milioane de lei va fi varsata la constituire, in 2017.

Companiile incluse in fond sunt:

Engie Romania (la care statul roman detine 34% din actiuni), Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie Romania (31,82%), Biofarm (1,16%), Chimcomplex (12,89%), OMV Petrom (20,63%), Telekom Romania Communications (45,99%), Antibiotice (53,02%), Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune (100%), Loteria Romana (100%), Societatea Nationala a Sarii (51%)IAR SA (72,19%), Oil Terminal (59,62%), Cupru Min (100%), Unifarm (100%), Societatea Nationala a Apelor Minerale (100%), Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Maritime (92,3%), Compania de Investitii pentru Turism (100%), Romgaz (70%), Hidroelectrica (80,05%), Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (80%), Nuclearelectrica (82,49%), Imprimeria Nationala (100%), Administratia Porturilor Maritime (80%), Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (100%)Conpet (58,72%).

Dividendele acestor companii vor fi incasate de Fond

Cele 27 de participatii au generat in ultimii ani dividende de circa 2 miliarde de lei - valoare care reprezinta media dividendelor pe ultimii trei ani -, care au fos ...citeste mai departe despre "Cum va arata Fondul Suveran de Investitii: 27 de companii profitabile cu o valoare de 10 miliarde de euro" pe Ziare.com

ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
#proiect lege Fondul Suveran de Investitii , #Stiri Companii