Cum se formeaza dosarul preturilor de transfer pentru firme in 2017. Amenzi foarte mari

Duminica, 19 Martie 2017, ora 19:43
1351 citiri
Cum se formeaza dosarul preturilor de transfer pentru firme in 2017. Amenzi foarte mari
Foto: Coltuc.ro

Din acest an, dosarul preturilor de transfer trebuie intocmit obligatoriu de anumite firme incadrate in categoria marilor contribuabili, pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de profit.

Mai exact - 27 martie 2017, in conditiile in care ziua de 25 martie pica in weekend.

Cum numeroase companii au trecut de la 1 ianuarie 2017 in categoria marilor contribuabili, ca urmare a modificarii criteriilor de selectie in acest sens, se pune intrebarea daca si acestea au obligatia pregatirii dosarului preturilor de transfer

pentru 2016 sau o astfel de obligatie le va reveni doar de la anul.

Intocmirea dosarului preturilor de transfer de catre toti contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate si ating sau depasesc un cuantum prevazut de lege, pe care il vom prezenta ulterior, a fost introdusa in legislatia autohtona din 2016, odata cu aplicarea noului sistem fiscal.

Totodata, pragurile de la care devine obligatoriu dosarul, termenele de depunere si continutul acestuia au fost aprobate printr-un act normativ publicat in urma cu un an in Monitorul Oficial. Mai precis, este vorba despre Ordinul ANAF 442/2016.

Tot in 2016, dar spre finalul anului (22 decembrie), a aparut in Monitorul Oficial Ordinul ANAF 3609/2016, document ce a modificat criteriile de incadrare a firmelor in categoria marilor contribuabili incepand cu 1 ianuarie 2017.

Spre exemplu, Fiscul a inclus in categoria marilor contribuabili si societatile afiliate in mod direct la un mare contribuabil (criteriul afilierii directe), precum si contribuabilii nou-infiintati care, la data infiintarii, se angajeaza sa realizeze investitii majore intr-un timp relativ scurt (minimum 10 milioane de euro investite in cel mult trei ani de la data infiintarii).

In conditiile in care numeroase firme au devenit mari contribuabili ca urmare a ultimelor prevederi intrate in vigoare, se punea intrebarea daca si acestea au obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer pentru tranzactiile derulate cu persoanele afiliate efectuate incepand cu anul 2016.

Cum insa noile prevederi se aplica de la 1 ianuarie 2017, rezulta ca acele societati ce au devenit mari contribuabili din acest an nu au obligatia intocmirii dosarului pentru anul trecut, urmand sa aiba o astfel de obligatie din 2018 (pentru tranzactiile derulate cu persoane afiliate in cursul lui 2017), in conditiile in care vor depasi plafoanele stabilite de lege.

Dosarul preturilor de transfer este documentul prin ca ...citeste mai departe despre "Cum se formeaza dosarul preturilor de transfer pentru firme in 2017. Amenzi foarte mari" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#preturi de transfer firme 2017 , #Stiri Companii