Cum sa imbini cu succes studiul cu munca inca din timpul facultatii

Joi, 05 August 2021, ora 18:16
667 citiri
Cum sa imbini cu succes studiul cu munca inca din timpul facultatii
HR foto: unsplash.ro

Daca esti student, din toamna vei incepe cursurile in format fizic, vei relua interactiunile cu colegii si profesorii, stagiile de practica nu se vor mai desfasura online si, totodata, daca in anul universitar trecut ai stat chiar la ai tai, acum vei reveni intr-o metropola. Ce inseamna acest lucru? Ca vei avea parte de foarte multe oportunitati de cariera, chiar daca inca mai esti pe bancile scolii.

Totul depinde doar de tine, de modul in care iti gestionezi timpul, de o disciplina autoimpusa si, pe termen lung, de telurile pe care le ai. Nu astepta sa termini facultatea pentru a intra in campul muncii, chiar daca ti-ai propus sa ai rezultate foarte bune la invatatura. Niciodata nu este prea devreme sa imbini teoria cu practica si sa te folosesti in ceea ce faci de cunostintele acumulate la facultate.

Asa cum stiai deja, aspect confirmat si de mai multe cercetari demarate de catre Alianta Nationala a Organizatiilor studentesti din Romania (ANOSR), 30-40 la suta dintre studentii romani incep sa lucreze inca din timpul facultatii, iar aceste statistici ar putea sa te impulsioneze. Care sunt motivatiile celorlalti? Unii se angajeaza pentru a castiga experienta profesionala, altii din cauza posibilitatilor financiare ale familiei, la care se adauga nevoia de socializare, de apartenenta la alt grup decat cel legat de facultate si cercul de prieteni. Inainte de a te apuca de actualizat CV-ul, este normal sa ai rezerve si sa te gandesti si la implicatiile negative si/sau "problematice" pe care le-ar putea avea decizia ta. Tocmai de aceea, vom diseca cateva si vom incerca sa gasim solutii sau "calea de mijloc" pentru gestionarea inteligenta a situatiei.

Lipsa de cunostinte

Poti avea falsa impresie ca nu stii nimic in domeniul in care te specializezi, chiar daca te-ai descurcat onorabil de fiecare data la lucrarile practice, teme si ai inteles "cu ce se mananca" materia si nu numai. Asa cum mentionam anterior, este doar ceea ce crezi tu, iar in loc de aceasta perspectiva perdanta si deloc optimista, mai bine ai incerca sa adopti o atitudine proactiva. In cazul in care vei lua un interviu inseamna ca angajatorii sunt dispusi sa investeasca in tine, iar ca un entry-level vei fi mentorat de seniori. In plus, odata cu externalizarea serviciilor din multe sectoare de activitate, vei fi ajutat la propriu de foarte multe tool-uri si aplicatii inteligente. De exemplu, daca te specializezi in HR, exista posibilitatea ca acea companie sa-si achizitioneze un tip de software prin care calcularea salariilor sa devina un proces destul de simplu, chiar daca implicatiile sunt cat se poate de mari. Acest calculator permite calcule complexe, de la salariul brut la salariul net, precum si de la salariul net la cel brut, ba mai mult, prin intermediul acestuia, ai posibilitatea de a calcula si impozitul pe venit si contributiile pe care le aveti de platit pentru un anumit castig lunar. Asadar, nu ai de ce sa te ingrijorezi, iar psihologii au ajuns la concluzia ca oricum 70 la suta din ceea ce ne imaginam sub indicele negativitatii nu se intampla.

Oboseala cronica

Mentinerea sanatatii tale trebuie sa fie o prioritate, chiar daca poate e o perioada a experimentelor care implica destul de multe lucruri si activitati care nu au neaparat un impact pozitiv asupra starii tale fizice si mentale. Important este sa nu exagerezi. Si in privinta imbinarii muncii cu studiile exista riscuri, dar pentru inceput poti sa-ti iei un job part-time sau sa aplici la un internship platit. Astfel, tu vei fi in masura sa observi cat de bine gestionezi situatia, cum ai putea imbunatati ceea ce faci si care este ritmul tau. Nu are rost sa faci nopti albe doar pentru a recupera la scoala ceea ce nu ai apucat din cauza jobului si reversul. Asadar, daca pastrezi un echilibru inca de la inceput, iti calibrezi tu resursele, ar trebui sa nu ai probleme in acest sens. De asemenea, in perioada sesiunii, mai ales daca lucrezi pe baza unui contract de munca, ceea ce e de preferat, vei avea dreptul sa-ti iei concediu platit.

Avand in vedere ca circa 80 la suta dintre tinerii care termina o scoala in Romania lucreaza in alte domenii decat cele pentru care s-au pregatit, e de preferat sa nu reconfirmi aceasta statistica recenta, mai ales daca te pregatesti exact pentru ceea ce vrei ca perspectiva profesionala. Temerile pot fi depasite, iar cele doua, teoria si practica, imbinate cu succes.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#companii, #hr, #departament hr, #munca, #studiu, #salariu , #Stiri Companii