Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum arata orasul lui Alibaba, compania de e-commerce din China, estimata la 100 miliarde de dolari

Cum arata orasul lui Alibaba, compania de e-commerce din China, estimata la 100 miliarde de dolari


Alibaba, compania de e-commerce din China, estimata la 100 miliarde de dolari, este una dintre cartile castigatoare ale Yahoo, condus de Marissa Mayer, care a ajuns la preluat pozitia de CEO in iulie 2012. De atunci, actiunile companiei au explodat, ajungand de la circa 6 dolari, la peste 35 de dolari.

Mayer a facut lucruri remarcabile la Yahoo prin care a imbunatatit cultura companiei, angajand dezvoltatori de aplicatii mobile si a reproiectat gama larga de produse, insa ea nu este singurul motiv ale cresterii fulminante, scrie Nicholas CarlsonDe fapt, principalul motiv al cresterii actiunilor Yahoo este in 2005, cand Yahoo a cumparat 40% dintr-o "mica" firma chinezeasca de comert electronic, Alibaba, pentru un miliard de dolari.

Dupa sase ani, Alibabab s-a dovedit un mare succes

In primavara lui 2012, Alibaba si-a rascumparat o parte din actiunile sale detinute de Yahoo pentru 7,65 miliarde de dolari. Cand Mayer a aajuns la conducere, in vara lui 2012, cu aceste fonduri a rascuparat actiunile Yahoo.

Aceasta "inginerie financiara" a dus la cresterea actiunilor Yahoo. Acum, compania americana mai este in actionariatul Alibaba, care continua sa-si mareasca valoarea, care, conform zvonurilor din piata, a ajuns acum la 100 de miliarde de dolari, de la 50 de miliarde in 2012.

In curand, Yahoo va putea sa raporteze castigurile. La Alibaba este asteptata o oferta IPO in 2014. Aici, Yahoo va vinde toate cele 10% din actiunile detinute, adaugand alte cateva miliarde de dolari in conturile sale, bani cu care, cel mai probabil, spune Carlson, isi va rascupara alte actiuni.

Alibaba a fost fondata in 1999

Alibaba este, inca, o companie misterioasa, si pentru a dezvalui secretele din spatele cortinei, Carlson i-a vizitat sediul.Alibaba a fost fondata in 1999 de Jack Ma. Sediul central este in Hangzhou, la doua ore distanta de Beijing, cunoscut ca o destinatie turistica, datorita West Lake. Hangzhou are trei milioane de locuitori, in China moderna fiind incadrat in categoria oraselor mici.Principalele "afaceri" a Alibaba este Taobao, un site unde pot fi vandute si cumparate bunuri, si Tmall, unde magazinele offline isi pot "construi" magazine online.

In succesul companiei sunt doua secrete. Primul este acela ca Taobao este gratis, nu sunt taxe pentru cumparatori sau vanzatori. Al doilea este acela ca Alibaba a blocat cel mai popular motor de cautare din China, Baidu, sa intre pe Taobao si Tmall.

Sediul central al companiei este la 25 de minute de aeroport

Dupa o intrare printr-un pasaj umbrit, apare un imens complex, unde sunt multe mini-microbuze pentru transportul local.
Locatia este similara cu cea a Yahoo din Sunnyvale sau cu campusul Googleplex din Mountain View, numai ca totul pare nou sau inca este in constructie.


In mijlocul campusului este un lac.Ca si in campusul Google, unde este "statuia" Android, si Alibaba are propria sa mascota, prezenta in tot campusul.La intrarea in sediu, este o replica Lamborghini, construita in intregime din parti si piese cumparate prin Taobao.


Alibaba supravegheaza traficul dintr-un centru foarte mare si foarte bine doatat.


Sediul central al companiei


Inauntru este, bineinteles, Starbucks


Si, de asemenea, si un magazin de cadouri


Pana la urma, apar si angajatii. Liniste in birouri


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2188 ori
Citeste mai multe despreyahoo alibaba sediul alibaba