Cresterile modeste ale numarului de angajari vor continua si in trimestrul I din 2015 (studiu)

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 11:58
1518 citiri
Cresterile modeste ale numarului de angajari vor continua si in trimestrul I din 2015 (studiu)
Foto: soimuldambovitean.ro

Angajatorii romani vor continua sa isi sporeasca numarul de angajati si in trimestrul I din 2015, dar cresterea va fi din nou modesta, potrivit unui studiu referitor la Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

Previziunea Neta de Angajare ajustata sezonier este de +9% pentru al patrulea trimestru consecutiv, in conditiile in care 13% dintre angajatori prognozeaza cresteri ale numarului de angajati, 12% anticipeaza scaderi, iar 73% nu intentioneaza sa isi redimensioneze forta de munca in urmatoarele trei luni, conform studiului Manpower. Previziunea pentru primul trimestru din 2015 este cu 3 puncte procentuale mai puternica decat cea exprimata in primul trimestru din acest an. Culegerea datelor a avut loc inaintea alegerilor prezidentiale, potrivit Agerpres.

'Angajatorii au raportat intentii de angajare pozitive in fiecare trimestru din ultimii patru ani, anuntand constant planuri de a-si creste forta de munca prin raport cu trimestrul precedent. Conotatia favorabila este ca numarul total de locuri de munca a crescut de la un trimestru la altul, chiar daca avansul a fost si continua sa fie de amploare restransa. Cei aflati in cautarea unui loc de munca pot deci sa se astepte la oportunitati de angajare si pe parcursul primelor trei luni din 2015', a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

Defalcarea pe regiuni si sectoare de activitate arata ca intentiile de angajare sunt mixte si in acest trimestru. La nivel de sectoare de activitate, planurile de angajare raman optimiste in sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +14%, cu 4 puncte procentuale mai slaba decat cea din ultimul trimestru din 2014, dar cu 10 puncte procentuale mai puternica decat in primul trimestru din acest an. Cele mai optimiste planuri sunt formulate de angajatorii din Industria prelucratoare. Previziunea Neta de Angajare din acest sector este de +17% si ramane neschimbata atat comparativ cu trimestrul IV, cat si cu trimestrul I/2014.

Potrivit studiului, in ultimele 12 trimestre, angajatorii din sectorul industriei prelucratoare nu au exprimat intentii mai robuste decat cele din intervalul ianuarie-martie 2015 decat de doua ori. Cei mai putin optimisti sunt angajatorii din Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, precum si cei din sectorul Constructii, care raporteaza previziuni de-3%. Chiar daca este negativa, previziunea din sectorul Constructii s-a imbunatatit cu 5 puncte procentuale fata de cea din trimestrul IV din 2014. Cea mai mare imbunatatire a previziunii fata de trimestrul anterior este raportata insa de angajatorii din sectorul Energie electrica, apa, gaze, unde previziunea de +3% este cu 6 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul IV din 2014.

Angajatorii raporteaza intentii de angajare mixte si la nivel regional. Astfel, cele mai puternice previziuni, de +14%, respectiv +12%, sunt raportate in regiunile Centru si Nord-Vest. Angajatorii din Bucuresti - Ilfov si Vest se arata si ei optimisti, dar mai precauti, raportand Previziuni de +9%. In opt din zece regiuni, perspectivele se imbunatatesc fata de trimestrul IV cu pana la 6 puncte procentuale, dar scad cu 1 punct procentual in regiunea Sud-Vest si raman neschimbate in Bucuresti si Ilfov. Comparatia cu primul trimestru din 2014 arata oscilatii mai ample, previziunea slabind cu 14 puncte procentuale in regiunea Nord-Est si consolidandu-se cu 8 puncte procentuale in regiunea Vest. In ansamblu, intentiile de angajare sunt mai robuste decat cele formulate in trimestrul I din 2014 in opt regiuni, si slabesc in alte doua.

Planurile de angajare variaza si in functie de marimea organizatiei. Angajatorii din organizatii mari, de peste 250 de angajati, au cele mai ferme intentii de crestere a fortei de munca raportand o previziune de +18%, de doua ori mai puternica decat media nationala, si mai robusta decat cele enuntate in ultimul trimestru din acest an, respectiv primul din 2014. In schimb, angajatorii din organizatiile foarte mici (micro), care au mai putin de 10 angajati, sunt mai putin dispusi la a face schimbari in forta de munca. 85% dintre acestia nu prevad nicio crestere si nicio scadere a numarului total de angajati in intervalul ianuarie-martie 2015, 12% anticipeaza o scadere si doar 2% fac planuri de angajare.

"Observam ca nivelul de incredere al angajatorilor creste proportional cu dimensiunea organizatiei, astfel incat angajatorii din companii mari formuleaza o abordare mai viguroasa a cresterii numarului de angajati, in timp ce angajatorii din organizatiile de mici dimensiuni demonstreaza un apetit scazut pentru angajari. Aceasta ne arata ca pe piata fortei de munca din Romania optimismul e departe de a fi omniprezent, iar oportunitatile de angajare nu vor fi uniforme. In mod clar, mai sunt inca destui pasi de facut in drumul catre redresare economica deplina si crestere a locurilor de munca", a adaugat Valentin Petrof.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este cel mai longeviv si cuprinzator studiu din lume privind activitatea de angajare. Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 16 - 28 octombrie 2014 pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori. Culegerea datelor a avut loc inainte de turul I si II al alegerilor prezidentiale. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#cresteri modeste numar angajati, #angajatori romani , #Stiri Companii