Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 NU va reduce semnificativ saracia, asa cum sustine Guvernul

Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 NU va reduce semnificativ saracia, asa cum sustine Guvernul

Guvernul a adoptat in aceasta saptamana cresterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018. Insa aceasta masura va avea ca efect reducerea semnificativa a saraciei in randul angajatilor din tara noastra, asa cum sustin guvernantii?

Potrivit Hotararii adoptate de Executiv, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 1.450 de lei lunar la 1.900 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, in aceasta suma nefiind incluse sporuri si alte adaosuri, conform unui comunicat al Guvernului.

Sursa citata mai arata ca e vorba de o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%.

Dar cat va fi suma primita in mana?

Salariul net va creste cu nici 100 de lei, de la 1.065 de lei - cat este in prezent - la 1.162 de lei de la inceputul anului viitor. De asemenea, costurile totale pentru un angajat platit cu salariul minim vor fi putin mai mari, va creste birocratia, e posibil sa existe concedieri si sa creasca munca la negru.

Citeste si:

Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati

Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 va aduce Romania intr-o situatie paradoxala

Dar despre toate aceste efecte am vorbit deja, asa ca de data aceasta ne vom axa pe altceva.

Printre motivele pentru care Ministerul Muncii considera necesara cresterea salariului minim la 1.900 de lei se afla si urmatorul lucru:

reducerea numarului persoanelor salariate aflate in risc de saracie si excluziune sociala

Conform unei analize realizate de Fondul Monetar International (FMI) in 2016, distributia salariilor din Romania este relativ similara cu cea a veniturilor, dar majorarea salariului minim nu genereaza o crestere a veniturilor in cazul tuturor gospodariilor foarte sarace, caci cele mai multe dintre acestea sunt formate din persoane inactive, pensionari sau someri.

De asemenea, nici in privinta saraciei nu s-a constatat ca ar exista pentru economiile emergente din Europa un impact semnificativ statistic al salariului minim.

Acest lucru inseamna ca Guvernul nu are dreptate.

Un alt studiu care intareste acesta idee este realizat de Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS).

Potrivit datelor aferente anului 2015, in Romania, din totalul salariatilor, aproximativ 3,8% erau sar ...citeste mai departe despre "Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 NU va reduce semnificativ saracia, asa cum sustine Guvernul" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1459 ori