Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cresc taxele pe masini si pe case

Cresc taxele pe masini si pe case
Impozitul pe masina va fi determinat prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de centimetri cubi cu sume cuprinse intre 7 si 50 de lei.Impozitele pentru autoturismele cu motoare sub 1,6 litri vor fi dublate incepind de anul viitor, iar pentru masinile cu capacitate cilindrica ridicata vor fi platite taxe de minimum 800 de lei, conform variantei finale de modificare a Codului fiscal, care ar urma sa fie discutata in sedinta de joi a Guvernului, cu aplicare de la 1 ianuarie 2007.
Documentul modifica grupele de incadrare a autoturismelor si de calcul al impozitelor in functie de capacitatea cilindrica, stabilind ca taxele vor fi determinate prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de centimetri cubi cu sume cuprinse intre 7 si 50 de lei. In prezent, impozitele auto sint calculate prin inmultirea fiecarei grupe de 500 de centimetri cubi, cu sume cuprinse intre 7 si 8,6 lei. Proiectul propune ca impozitul redus de 7 lei sa fie calculat doar pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica de pina la 1.600 de centimetri cubi inclusiv, si nu pentru autoturismele de pina la 2.000 de centimetri cubi ca in prezent.

56 de lei pina la 1.600 cmc

Impozitul pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica de pina la 1.600 de centimetri cubi inclusiv va urca pina la 56 de lei, dublu fata de impozitul maxim de 28 de lei achitat in prezent.

Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 1.601 si 2.400 de centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi cuprins intre 240 si 360 de lei, iar pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 2.401 si 3.200 de centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi cuprins intre 480 si 640 de lei. Impozitul pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica de peste 3.200 de centimetri cubi inclusiv va fi de minimum 800 de lei.

Impozitele pentru autobuze, autocare si microbuze vor fi majorate de la 14 la 20 de lei, iar impozitele pentru alte vehicule cu tractiune mecanica avind masa totala maxima autorizata de pina la 12 tone inclusiv vor creste de la 15 la 25 de lei. Pentru motociclete, motorete si scutere, impozitul va fi majorat de la 3,5 lei la 35 de lei.

10% pentru fiecare 100 de metri patrati

Pentru locuintele cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati, valoarea impozabila se va majora cu cite 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia, potrivit MEDIAFAX.

Populatia va plati si o cota de impozit de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent de rangul localitatii in a carei raza administrativ-teritoriala se afla cladirea. Valoarea impozabila a cladirii se determina prin inmultirea suprafetei construite, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila corespunzatoare. Ulterior, se face o ajustare in functie de rangul localitatii si de zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea cu coeficientul de corectie corespunzator. Propunerile de modificare vizeaza atit majorarea valorilor pe metru patrat, cit si a coeficientilor de ajustare in functie de zona amplasarii cladirii.

Valoarea impozabila pentru un metru patrat dintr-o cladire cu cadre din beton armat, caramida arsa si utilitati va creste de la 631 de lei la 669 de lei. Coeficientii cu care se inmulteste valoarea calculata, conform metodei mentionate, vor fi dublati in majoritatea cazurilor. In cazul unei cladiri in zona A a unei localitati de rang zero, coeficientul va creste de la 1,3 la 2,6. In ceea ce priveste cladirile detinute de persoanele juridice, autoritatile locale vor putea stabili impozite cuprinse intre 0,5% si 2% din valoarea impozabila de inventar.

5.000 de lei pentru iahturi

Proprietarii de iahturi vor plati aproape de trei ori mai mult prin cresterea impozitului de la 1.775 la 5.000 de lei, in timp ce pentru scutere de apa impozitul va creste de 12 ori, de la 11,9 la 150 de lei.

Ionut Tudorica
Cotidianul


Cititi astazi in directNews.ro


Am ramas pe toamna Emanuel Ciocu
Un student a inventat mous-ul actionat de ochi Nora Barbu
Muzica lui Robbie Williams ii ajuta pe copii sa invete Nora Barbu
Devoratorii de publicitate sunt gata de atac Razvan Durlan


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1123 ori