Coruptie si la altii: Presedintele unei companii de stat din Italia, arestat

Marti, 12 Februarie 2013, ora 13:41
1338 citiri
Coruptie si la altii: Presedintele unei companii de stat din Italia, arestat
Foto: Reuters

Un puternic scandal de coruptie s-a iscat la cel mai mare grup italian din industria aerospatiala, la care statul este actionar majoritar. Giuseppe Orsi, presedintele Finmeccanica a fost arestat pentru ca ar fi mituit oficiali din guvernul indian pentru ca acestia sa achizitioneze 12 elicoptere.

Pe langa Orsi, mai sunt anchetate mai multe personaje importante de pe scena economica si politica italiana, inclusiv un fost ministru si presedintele filialei Finmeccanica, Agusta Westland, care a produs elicopterele. Toti sunt acuzati de "coruptie la nivel international, extorcare de fonduri si imbogatire personala".

Mandatele de arestare tintesc si doi presupusi intermediari in plata sumelor oferite ca mita, Guido Haschke si Carlo Gerosa, rezidenti in Elvetia. Impotriva lor s-au emis cereri de extradare catre Italia.

Statul italian controleaza 30,2% din capitalul companiei, iar aceasta arestare are loc la mai putin de doua saptamani inainte de alegerile legislative din Italia.Aceasta tema ar putea sa intre in campania electorala, in conditiile in care cursa ar fi foarte stransa.

Finmeccanica nu este singura mare companie italiana care se confrunta cu dificultati judiciare. Saptamana trecuta, Parchetul din Milano a deschis o ancheta vizandu-l pe presedintele gigantului energetic italian Eni, Paolo Scaroni, pentru un caz de coruptie in Algeria. In plus, un scandal in centrul caruia se afla a treia cea mai importanta banca din tara, BMPS, tine prima pagina de mai multe saptamani, in Italia.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#coruptie Italia, #mita companii straine, #mita companii Italia, #arestare Finmeccanica, #mita guvern India , #Stiri Companii