Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Contabilitatea firmelor va fi condusa numai de persoane cu studii economice superioare

Contabilitatea firmelor va fi condusa numai de persoane cu studii economice superioare

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, sub aspectul reglementarilor contabile aplicabile si al modalitatii de raportare.

Revizuirea permanenta a legislatiei contabile nationale se impune in procesul de reforma a sistemului contabil romanesc, pentru asigurarea conformitatii acestuia cu Directivele Europene.

Proiectul de lege delimiteaza categoriile de persoane care raspund pentru organizarea si conducerea contabilitatii, precum si categoriile de persoane care raspund de aplicarea corespunzatoare a reglementarilor contabile.

Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, de directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. Contabilitatea poate sa fie organizata si condusa pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Potrivit proiectului de lege, raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.

Prin proiectul de lege se prevede posibilitatea modificarii duratei de pastrare a registrelor de contabilitate si a documentelor justificative. Prin ordin al ministrului finantelor publice, se pot stabili registrele de contabilitate si documentele justificative care se pastreaza timp de 5 ani.

Proiectul de lege prevede corelarea termenelor de depunere la organele teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice (MFP), a situatiilor financiare cu noile prevederi ale Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale. Au fost stabilite persoanele juridice care depun situatiile financiare la MFP, avand in vedere ca societatile comerciale vor depune situatiile financiare numai la Oficiul registrului comertului, potrivit Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru societatile/companiile national, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale MFP sunt de 150 de zile, iar pentru celelalte persoane care intra sub incidenta prevederilor legii, termenul este de 120 de zile.

Proiectul de lege propune actualizarea cuantumurilor amenzilor pentru nerespectarea prevederilor Legii contabilitatii. De asemenea, potrivit noilor prevederi, sunt considerate contraventii (daca nu sunt savarsite astfel incat potrivit legii sa fie considerate infractiuni) mai multe fapte.
Nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la depunerea la unitatile teritoriale ale MFP a situatiilor financiare anuale se sanctioneaza cu amenda de la 400 la 5.000 de lei. Nerespectarea reglementarilor cu privire la intocmirea si depunerea situatiilor financiare periodice sau raportarilor contabile se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.500 de lei. Nerespectarea obligatiilor membrilor organelor de administratie, conducere si supraveghere in ceea ce priveste intocmirea si publicarea situatiilor financiare anuale va fi sanctionata cu amenda de la 400 la 5.000 de lei.

Incalcarea prevederilor referitoare la obligatia membrilor organelor de administratie, conducere si supraveghere ale societatii-mama in ceea ce priveste intocmirea si publicarea situatiilor financiare anuale consolidate se va sanctiona cu amenda de la 10.000 la 30.000 de lei.

In ceea ce priveste contabilitatea institutiilor publice, aceasta va asigura inregistrarea drepturilor constatate, a veniturilor incasate, a angajamentelor bugetare, a angajamentelor legale, a platilor de casa si cheltuielilor efective, pe subdiviziunile clasificatie bugetare conform bugetului aprobat.

Totodata, institutiile publice vor stabili anual un rezultat al executiei bugetare prin inchiderea conturilor care reflecta incasarea veniturilor si plata cheltuielilor aferente exercitiului bugetar, iar, periodic, excedentul sau deficitul patrimonial in conformitate cu normele metodologice elaborate de MFP.

De asemenea, pentru asigurarea in termen a datelor necesare sistemului institutional al statului, societatile comerciale vor depune la unitatile teritoriale ale MFP o raportare anuala, al carei continut se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice. Raportarea anuala se depune la unitatile teritoriale ale MFP, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, insotite de dovada predarii situatiilor financiare anuale la Oficiul registrului comertului spre publicare.


Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1274 ori