Construim mai repede decat autorizam. Intre groapa din asfalt si solutia finala se afla luni de birocratie

Marti, 09 Mai 2017, ora 06:56
1460 citiri
Construim mai repede decat autorizam. Intre groapa din asfalt si solutia finala se afla luni de birocratie

"Construim mai repede decat autorizam", aceasta este concluzia pe care o putem trage daca ar fi sa analizam sectorul constructiilor.

Asta deoarece constructiile se fac de catre investitori/cetateni, iar autorizarea se face de catre stat.

Ce inseamna acest lucru?

Inseamna ca la acest moment statul, prin procedurile birocratice pe care le-a creat, pune piedica principalei componente a economiei nationale: sectorul constructiilor.

Romania are nevoie sa se dezvolte, iar intre decizie si fapta trebuie sa avem timpi cat mai scurti. Or, acest lucru nu se intampla, iar situatiile in care constructiile sunt in desfasurare si cu faza de autorizare mult in urma nu mai sunt o raritate.

Sigur ca nu este bine sa spun acest lucru, dar el a devenit in esenta un fapt de care nu vorbeste nimeni. In aceasta situatie nu cetateanul poarta vina, ci incapacitatea statului de a raspunde nevoilor sale.

Probleme nu sunt doar in mediul privat. Timpi importanti se pierd din cauza birocratiei si in cazul investitiilor publice. In aceasta situatie, intre momentul in care se ia o decizie si cel al implementarii, se afla de cele mai multe ori ani distanta.

Ai vazut o groapa in asfalt? Intre aceasta si solutia finala se afla cateva luni de birocratie manifestata prin studii, expertize, autorizatii, avize, bugete, licitatii si... in cele din urma groapa poate fi asfaltata, dar deja situatia nu mai corespunde cu cea din strada.

Este nevoie de simplificare, astfel incat timpii sa fie in limite acceptabile, iar interesul public sa primeze. Prea multe foi sunt de facut, prea multe paduri s-au tocat.

Un prim pas spre debirocratizare

Inspectoratul de Stat in Constructii a facut un pas important spre debirocratizarea procesului de construire prin crearea unui registru online pe care specialistii in constructii si investitorii il vor putea folosi pentru a se evita cozile la ghiseu.

Mai mult decat atat, va creste controlul informational asupra sectorului constructiilor, deoarece in fiecare secunda se va sti pentru o investitie si printr-un click cine construieste, cu cine construieste, cine a proiectat si cine asigura urmarirea de calitate a lucrarilor de constructii.

Asta dupa ce institutia a oferit si posibilitatea interactiunii prin intermediul portalului www.edirect.e-guvernare.ro, pus la dispozitia autoritatilor publice de catre Guvernul Romaniei si prin care orice institutie publica poate sa vina in intampinarea cetatenilor prin evitarea cozilor de la ghise ...citeste mai departe despre "Construim mai repede decat autorizam. Intre groapa din asfalt si solutia finala se afla luni de birocratie" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#autorizatii constructii, #birocratie constructii autorizatii , #Stiri Companii