Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul Investitorilor Straini trage un semnal de alarma: Va fi imposibila aderarea Romaniei la OCDE. Deciziile politice duc la slabirea statului de drept

Consiliul Investitorilor Straini trage un semnal de alarma: Va fi imposibila aderarea Romaniei la OCDE. Deciziile politice duc la slabirea statului de drept

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) avertizeaza ca o serie de decizii luate de autoritatile romane in ultima perioada duc la slabirea statului de drept si incalca principii fundamentale pentru o tara moderna, cu o economie competitiva.

Intr-un comunicat remis presei miercuri de FIC, se arata ca membrii consiliului au remarcat o scadere semnificativa a increderii in institutiile publice, atat din partea mediului de business, cat si a cetatenilor, si asta din cauza numeroaselor schimbari legislative care afecteaza economia si statul de drept din Romania.

"Pe agenda politica a autoritatilor se afla mai multe decizii care, in opinia noastra, vor duce la slabirea statului de drept si a cadrului necesar desfasurarii unei economii moderne", se mai arata in comunicatul citat, in care sunt prezentate si cateva argumente:

Parlamentul a adoptat recent o lege care permite ca majoritatea companiilor de stat sa fie exceptate de la regulile guvernantei corporativeExista o crestere a interferentelor politice in activitatea autoritatilor de reglementare, care ar trebui sa fie independenteExista propuneri legislative care pun sub semnul intrebarii separatia puterilor in stat si capacitatea sistemului judiciar de a asigura aplicarea legilor si regulamentelor

"Cele de mai sus incalca elemente si principii fundamentale pentru o tara moderna, cu o economie competitiva si care asigura bunastarea cetatenilor sai. Aceste decizii, luate fara consultare publica si fara furnizarea de informatii corecte publicului si mediului de afaceri, vor constitui argumente in plus pentru adancirea neincrederii in institutii.

Mai mult, fara o guvernanta corporativa in companiile de stat, Romania nu va indeplini criteriile de aderare la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), obiectiv inclus in programul de guvernare la capitolul de politica externa.

Potentialul pe termen lung al Romaniei, incluzand aici si perspectiva de a ajunge una dintre cele mai importante economii din UE, poate fi indeplinit prin canalizarea tuturor energiilor catre un astfel de obiectiv major si prin respectarea principiilor trasparentei, stabilitatii si predictibilitatii", se arata in comunicatul citat.

FIC reuneste 130 de companii cu un total de peste 180.000 de angajati si o cifra de afaceri ce insumeaza aproape un sfert din PIB-ul Romaniei.

Citeste si:

Iohannis: Daca isi imagineaza cineva ca adoptarea Legilor Justitiei va ramane fara urmari, e pur si simplu cazut din LunaCon ...citeste mai departe despre "Consiliul Investitorilor Straini trage un semnal de alarma: Va fi imposibila aderarea Romaniei la OCDE. Deciziile politice duc la slabirea statului de drept" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 848 ori