Concurenta in audiovizual se va inaspri, odata cu televiziunea digitala

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 15:31
2265 citiri
Concurenta in audiovizual se va inaspri, odata cu televiziunea digitala

Consiliul Concurentei considera ca atat concurenta, cat si inovatia, vor creste ca urmare a trecerii la televiziunea digitala si a introducerii serviciilor multimedia la nivel national pe piata serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale.

"Furnizarea serviciilor de programe de televiziune in sistem digital terestru va reprezenta un pas inainte calitativ in ce priveste nivelul serviciilor de programe de televiziune receptionate de populatie prin intermediul frecventelor radio. Mai mult, migrarea catre tehnologia Internet Protocol (IP) si licentele recent achizitionate de operatorii mobili vor permite furnizarea de servicii mobile de banda larga, inclusiv servicii de televiziune", arata un raport al institutiei privind evolutia concurentei in sectoarele cheie, citat de Mediafax.

In acest sens, se spune in document, trebuie evidentiata cresterea ratei de penetrare a serviciilor de comunicatii mobile de banda larga, ceea ce releva cresterea interesului consumatorului pentru astfel de servicii, in conditiile cresterii disponibilitatii si varietatii terminalelor destinate utilizatorilor finali (smartphone-uri) din ce in ce mai performate.

"Aceste dezvoltari tehnologice vor determina schimbari in privinta consumului de servicii TV, a continutului furnizat si vizualizat de clienti, consumatorul alegand locul, momentul si continutul pe care il va viziona", se precizeaza in raport.

Consiliul Concurentei spune ca un aspect important care influenteaza pe termen lung gradul de concurenta pe piata serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale este nivelul relativ ridicat al impactului inovatiei tehnologice, dar si accentuarea vanzarii acestui serviciul in cadrul unor pachete de servicii (de tipul multiplay).

"Implementarea tehnologiei DTH (Direct to Home) a reprezentat o inovatie de natura disruptiva, ducand la estomparea efectului economiilor de densitate de pe acesta piata, generand o extindere a pietelor geografice relevante. Insa acest efect este contracarat de efectul economiilor de scop, fenomen care este accentuat prin vanzarea pachetelor de servicii multiplay. De asemenea, cresterea gradului de penetrare a platformelor tehnologice bazate pe tehnologia IP este de natura sa modifice structura pietei", se arata in document.

La finele anului 2011, datele Consiliului Concurentei, care citeaza rapoartele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), arata ca numarul de abonati la serviciile de de retransmisie a programelor audiovizuale a atins 5,85 milioane, de la 5,24 milioane in 2007.

De asemenea, conform estimarilor Consiliului, veniturile operatorilor pe acest segment de piata au atins 1,56 miliarde de lei in 2011, de la 1,22 miliarde de lei in 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#tv digital Romania, #televiziune digitala Romania, #concurenta televiziune digitala, #servicii multimedia firme cablu , #Stiri Companii