Conceptii gresite despre emotii. Cum ne gestionam corect sentimentele pentru succes in cariera

Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 08:42
4815 citiri
Conceptii gresite despre emotii. Cum ne gestionam corect sentimentele pentru succes in cariera
Nic Enache: Arhitect al invatarii, MMM Consulting

Trainingurile care abordeaza inteligenta emotionala ne invata despre emotiile pe care le simtim, cum apar ele, de ce emotiile apar inainte de recunoasterea lor constienta, cum sa le recunoastrem si cum sa le folosim in viata zilnica, pentru a ne asigura o relatie sanatoasa, confortabila cu cei din jur.

In acelasi timp, recunoastem ca nu discutam despre emotii cu familia, prietenii sau colegii de la birou. Discutiile sunt axate in special pe ceea ce facem sau pe ceea ce gandim, astfel incat oamenilor le vine mai usor sa inceapa propozitia cu 'Cred ca...' decat cu 'Simt ca...'. Pur si simplu nu suntem obisnuiti sa ne exprimam sentimentele si sa facem diferenta dintre gandire si simtire.

Eu nu am fost educat sa imi exprim sentimentele. Atunci cand am fost intrebat 'Ce simti despre....?' nu am putut raspunde, deoarece nu identificam ceea ce simt. Am descoperit mai tarziu ca nu sunt un caz izolat si majoritatea colegilor si prietenilor mei deveneau insondabili, intrebati fiind despre sentimentele resimtite fata de o persoana, un eveniment, un fenomen.

Desigur ca exista diferente culturale referitoare la emotii. Normele sociale difera in functie de cultura, arii geografice, istorie. In unele locuri este normal, acceptabil sa discuti despre ceea ce simti si ce ai putea face in functie de sentimentele tale, in altele nu. Unele limbi au cuvinte pentru emotii care nu au echivalent in traducerea in alte limbi.

Acest lucru ar putea fi, printre altele, la baza neintelegerilor ireconciliabile, caci emotiile nu pot fi negate dar pot fi neintelese in complexitatea si importanta lor in declansarea unor comportamente distrugatoare. Va invit sa va ganditi la ce se intampla in acest moment la nivel planetar.

Stiti cate emotii de baza au fost descrise? Pana acum vreo 15 ani erau descrise 4 emotii de baza: frica, furia, tristetea si bucuria. Nu incercati sa identificati legaturi bilaterale intre ele caci nu exista. In ultimii ani, au fost identificate surpriza si dezgustul. Recent, la lista a fost adaugata dragostea. Numarul emotiilor complexe merge catre 20. Asa ca nu este de mirare ca exista o multime de confuzii referitoare la emotii. Iata cateva dintre aceste conceptii gresite si sugestii despre ce putem face:

1. Ar fi trebuit sa ma simt altfel. Auzim adesea persoane care spun 'Stiu ca nu trebuia sa ma enervez atat de tare' sau 'Ar trebui sa fiu mai multumit'. Decat sa-ti consumi energia invinovatindu-te pentru ceea ce simti, accepta acea emotie pe care o simti acum si las-o sa treaca, ca un nor pe cer.

2. Daca ma descarc, ma voi simti mai bine. Gandeste-te la manie, ce ar insemna sa te 'descarci' pe persoana care ti-a indus acel sentiment. Mai bine identifica sentimentul si il lasi sa treaca. Chiar daca lasi un timp intre producerea sentimentului si momentul cand vei povesti unui prieten sau coleg despre mania resimtita mai devreme, te vei reintoarce la momentul initial si vei retrai, din nou, sentimentul, poate cu aceeasi intensitate. Lasa-l sa treaca.

3. Daca imi voi controla emotiile, ma voi transforma intr-un robot. Unii oameni cred ca tinerea sub control a emotiilor ii transforma intr-un robot fara simtaminte. Confuzia vine din neintelegerea faptului ca emotiile vor aparea oricum dar nu devenim sclavii lor, lasand sa irupa comportamente de care ulterior sa ne fie rusine. Emotiile apar si, in functie de context, tin sub control comportamentele asociate. Comportamentele pot fi controlate cognitiv, constient. Poti sa te bucuri decent in public sau sa te comporti suburban, solicitand astfel atentia celor 2000 de persoane din piata in care te afli.

4. Nu ma pot controla. Emotiile apar inainte ca sa noi sa gandim despre ceea ce simtim. Acest lucru nu inseamna sa ramai 'blocat' intr-o emotie. Poti schimba modul in care simti, schimband modul in care gandesti si te comporti.

5. Sunt oameni care ma fac sa ma simt intr-un anume fel. Cu siguranta cunoastem persoane care spun 'Seful ma innebuneste'. In realitate, nimeni nu poate sa te faca sa simti ceva anume. Ceilalti te pot influenta sa simti ceva dar tu esti singurul responsabil pentru ceea ce simti.

6. Nu stiu cum sa fac fata emotiilor negative. Cand oamenii nu au incredere in ei insisi, scaderea pragului de toleranta la anumite emotii duce la evitarea acestora. De exemplu, o persoana care nu se simte confortabil in situatii conflictuale poate evita intalnirea cu colegii pentru rezolvarea unei probleme cu care se confrunta echipa. Acceptarea emotiilor inconfortabile duce nemijlocit la cresterea increderii de sine. Cand nu permiti emotiilor sa iti conduca comportamentul, vei invata ca poti face fata la o multime de situatii dificile.

7. Emotiile negative sunt rele. Majoritatea oamenilor califica emotiile drept bune sau rele, desi acestea sunt doar emotii. Felul in care reactionam cand simtim o emotie poate atrage critici sau ne poate induce o noua emotie - rusine si putem spune ca a fost vorba de o emotie negativa. Vorba din batrani 'masoara de doua ori si taie o data' ne valideaza ideea controlului comportamentului initiat de o emotie.

8. Aratarea emotiilor este un semn de slabiciune. Daca nivelul social si grupul profesional in care traim solicita controlul emotiilor, adica al comportamentului, nu inseamna ca trebuie sa evitam constientizarea emotiilor proprii si exprimarea lor la momentul oportun. Va dau un exemplu pe care il stiti - feedback-ul corect contine si exprimarea emotiilor generate de comportamentul in discutie. Altfel, persoana care primeste feedback nu ar sti ce a generat, scala la care a jignit, gravitatea comportamentului propriu. Pentru ca emotiile nu pot fi negate. Iar impartasirea lor poate fi un semn de tarie, de curaj.

Atunci cand nu sunteti obisnuiti sa va constientizati emotiile si sa le intelegeti, poate fi complicat sa va ganditi cum simtiti. Ca majoritatea lucrurilor in viata, practica recunoasterii, tolerarii si controlului emotiilor se va imbunatati. Este bine sa pornim aceasta practica, oricand dorim, deoarece dezvoltarea inteligentei emotionale este una din cheile succesului in toate dimensiunile sale.

Articol semnat de Nic Enache: Arhitect al invatarii MMM Consulting

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#conceptii emotii, #norme sociale, #emotii negative , #Stiri Companii