Complexului Energetic Hunedoara a anulat o licitatie de 350 milioane de lei

Marti, 12 August 2014, ora 09:00
1632 citiri
Complexului Energetic Hunedoara a anulat o licitatie de 350 milioane de lei

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a anulat o licitatie de circa 350 de milioane de lei pentru achizitionare de echipament minier, iar Sindicatul "Muntele" ii cere ministrului Energiei demiterea conducerii pentru management defectuos care aduce prejudicii economice societatii.

Directorul general adjunct al CEH, Nicolae Dragoi, a declarat, luni, ca a fost anulata licitatia in valoare de circa 350 de milioane de lei, fara TVA, pentru achizitionarea echipamentului necesar retehnologizarii celor patru unitati miniere ce apartin de societatea energetica.

Dragoi a precizat ca decizia de anulare a fost luata vineri de comisia de licitatie si ca in termen de zece zile va fi demarata o alta licitatie care sa asigure achizitionarea echipamentului necesar retehnologizarii sectorului minier din Valea Jiului.

Sindicalistii cer schimbarea conducerii Complexului Energetic Hunedoara

In urma anularii licitatiei, Sindicatul "Muntele" i-a cerut, luni, printr-un comunicat de presa, ministrului Energiei, Razvan Nicolescu, sa schimbe conducerea Complexului Energetic Hunedoara pentru a salva societatea care are aproape 6.600 de angajati.

"Anularea licitatiei pentru echipamentul minier este o dovada clara a lipsei de profesionalism. Este inadmisibil dupa opt luni sa anulezi o licitatie despre care aveai semnale inca de la inceput ca nu este in regula. Administratia a facut regulile jocului, administratia le-a incalcat si apoi a anulat totul ca si cum timpul ar fi stat in loc in aceasta perioada. Nu a fost interesata nici macar de prejudiciile pe care le-a creat. Investitia era indispensabila atat pentru oameni, cat si pentru situatia economica a societatii. De aceea, ii cerem ministrului Energiei, Razvan Nicolescu, sa demita conducerea CEH, pentru ca nu a indeplinit un punct din planul managerial, si propus, si gestionat de aceasta echipa. Actiunile echipei manageriale contravin interesului societatii", a declarat, citat in comunicatul de presa, Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.

CEH a aprobat doua amanari pentru depunerea ofertei preliminare

El mai sustine ca, desi aceasta licitatie era importanta in economia CEH, administratia a fost "inadmisibil de permisiva", pe alocuri "chiar impotriva legii" in a prelungi termenul de depunere a ofertei financiare.

"CEH le-a aprobat polonezilor care s-au prezentat la licitatie, prin adrese oficiale, doua amanari pentru depunerea ofertei preliminare, desi legislatia in vigoare interzice un astfel de demers", se mai arata in comunicat.

Sindicatul "Muntele" a cerut, in urma cu o saptamana, conducerii CEH sa isi depuna mandatele de onoare, tot din cauza actului managerial defectuos.

Divizia Miniera din cadrul CEH a organizat, in luna ianuarie 2014, o licitatie pentru achizitionarea de echipament minier necesar retehnologizarii celor patru unitati miniere din cadrul societatii. Investitia de 349.017.487 de lei, valoare fara TVA, urma sa reduca atat costul de productie al carbunelui, cat si cel al energiei produse de CEH.

Singurii care s-au prezentat la licitatie au fost polonezii din asocierea KOPEX-FAMUR, grup care nu a prezentat insa o oferta financiara asa cum prevedea caietul de sarcini intocmit de CEH.

CEH are nevoie de un plan de retehnologizare si eficientizare astfel incat societatea energetica hunedoreana sa nu intre in insolventa. Cu cele peste 97 milioane de lei pe care le datoreaza bugetului de stat, Complexul Energetic Hunedoara se claseaza, la nivel national, pe locul cinci in topul celor mai mari datornici agenti economici.

Ultima statistica a ANAF arata ca, intre aprilie-iunie, datoriile catre stat ale CEH s-au majorat. Numai restantele catre bugetul de stat au crescut cu peste opt milioane de lei ajungand la 97.377.018 lei fata de 89.320.144 lei cat inregistra la finele lunii martie. Din aceasta suma, dobanzile si penalitatile reprezinta 76.709.959 lei.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#licitatie Complex Energetic Hunedoara, #achizitii echipament minier, #conducerea CEH , #Stiri Companii