Companiile romanesti, lovite din plin de pandemie: Peste 20% isi inchid operatiunile

Joi, 19 Martie 2020, ora 10:23
1047 citiri
Companiile romanesti, lovite din plin de pandemie: Peste 20% isi inchid operatiunile
Foto: Adrian Dragomir

Pandemia de coronavirus afecteaza grav companiile romanesti: 37% dintre firme si-au redus activitatea, iar 23% isi inchid operatiunile.

Totodata, peste 280.000 de firme din tara se afla intr-o situatie cu risc mare de insolventa, potrivit unei analize facute de Termene.ro si remisa joi Ziare.com.

Potrivit sursei citate, 40% dintre companii si-au continuat activitatea.

Riscul de insolventa este mediu pentru 27.000 de firme, scazut pentru 146.000 de societati comerciale si foarte redus pentru 223.000 de companii.

"Planurile de business, bugetele de venituri si cheltuieli si cash-flow-ul companiilor din Romania sunt intr-o continua schimbare de la o zi la alta si deciziile noastre, manageri si antreprenori, sunt foarte importante in contextul instituirii starii de urgenta in Romania cu privire la pandemia de Covid-19.

Discut zilnic cu zeci de antreprenori si manageri, iar colegii mei iau feedback constant de la sute de companii. Este alarmant ca cel putin jumatate dintre firmele active au activitatea redusa sau suspendata din cauza blocajului economic generat de raspandirea Covid-19", a declarat Adrian Dragomir (Foto), co-fondator al Termene.ro.

Dragomir sustine ca prioritatea economica in aceasta perioada trebuie sa fie "continuitatea activitatii de business a operatorilor economici, prin sustinerea antreprenorilor si pastrarea a unui cat mai mare de locuri de munca in conditiile in care peste un milion de angajati risca sa ramana fara job".

Totodata, analiza releva ca activitatea companiilor nu este deloc buna, in conditiile in care numarul salariatilor aflati in concediu fara plata, in somaj tehnic si disponibilizati creste constant, iar multi fondatori nu stiu daca firmele lor vor supravietui.

"Totusi, exista si o pondere semnificativa a firmelor (50 la suta) care isi continua activitatea intr-un ritm normal si manifesta in cel mai rau caz o prudenta investitionala.

Faptul ca in contextul pandemiei Covid-19, ponderea firmelor cu risc de intrare in insolventa este in continua crestere readuce conceptul de comportament de plata. Astfel, exista premisele sa credem ca cel putin o treime din firmele din Romania sunt predispuse la faliment pe termen scurt si mediu", conform documentului.

Termene.ro este o platforma care ofera informatii actualizate in timp real despre datele financiare si juridice ale firmelor din Romania.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de coronavirus in Romania si in lume, dar ...citeste mai departe despre "Companiile romanesti, lovite din plin de pandemie: Peste 20% isi inchid operatiunile" pe Ziare.com

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#companii romanesti pandemie coronavirus, #pandemie coronavirus Romania , #Stiri Companii