Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Chevron obtine o noua victorie intr-un sat in care primarul refuzase initial sa semneze

Chevron obtine o noua victorie intr-un sat in care primarul refuzase initial sa semneze


Chevron a obtinut, marti, un nou certificat de urbanism pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de sist in satul Urdesti, a cincea pana acum in judetul Vaslui, dupa ce primarul comunei Dodesti refuzase initial sa elibereze un aviz favorabil.

Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat al cincilea certificat de urbanism pentru societatea Chevron Romania in vederea obtinerii autorizatiei de construire pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de sist in localitatea vasluiana Urdesti, potrivit Mediafax.

"Intre timp, primarul comunei Dodesti, Victor Popa, a transmis acel aviz in care trebuie sa fie mentionate elementele caracteristice regimului juridic, economic si tehnic ale terenului, rezultate din documentatiile de urbanism si amenajarea teritoriului a comunei. Odata cu primirea avizului, s-a emis certificatul de urbanism pentru <>", a declarat, marti, directorul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Besliu.

Documentul a fost emis, marti, de CJ Vaslui, la mai putin de o luna si jumatate dupa ce aceeasi institutie a respins solicitarea companiei petroliere pe motiv ca nu primise un aviz favorabil, asa cum prevede legea, de la primarul comunei unde ar urma sa fie amplasata sonda de explorare a gazelor de sist.

Intr-o prima faza, primarul comunei Dodesti, Victor Popa, a refuzat sa elibereze acel aviz catre CJ Vaslui intrucat Consiliul Local a aprobat, la sfarsitul lunii februarie, o hotarare prin care se interzicea explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei.

"Consilierii locali s-au declarat impotriva gazelor de sist astfel incat a trebuit sa iau act de aceasta hotarare si, in consecinta, nu am transmis niciun raspuns Consiliului Judetean la solicitarea venita pentru emiterea acelui aviz. Acum sa vedem ce se va intampla cu hotararea, daca va primi avizul de legalitate de la Prefectura Vaslui", afirma primarul Victor Popa.

Prefectura Vaslui nu a dat aviz favorabil si a atacat in instanta hotararea CL, la mijlocul lunii martie.

La doua saptamani de la depunerea plangerii la Tribunalul Vaslui, CL Dodesti a revenit si a votat anularea hotararii de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist in comuna astfel incat procesul a incetat de drept. Odata cu anularea hotararii, si primarul Victor Popa a emis acel aviz catre CJ Vaslui.

Terenul de la Urdesti, comuna Dodesti, in suprafata de patru hectare, este al cincilea detinut de compania Chevron pe teritoriul judetului Vaslui, unde urmeaza sa fie amplasate sonde de explorare a gazelor de sist, operatiuni pentru care a obtinut certificate de urbanism. Pentru patru dintre locatii, respectiv Silistea - Pungesti, Popeni - Gagesti, Platinis - Bacesti si Puiesti, compania petroliera detine inclusiv acorduri de mediu, obtinute in urma unor dezbateri publice.

De asemenea, pentru locatiile de la Silistea si Puiesti, Chevron a obtinut si autorizatii de construire, emise de CJ Vaslui in octombrie 2013, respectiv inceputul lunii aprilie 2014. Totodata, la Silistea, dupa patru luni de amenajare a platformei, a fost ridicata la verticala si sonda de explorare, urmand ca in doua-trei saptamani sa inceapa efectiv lucrarile de explorare a gazelor de sist.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1442 ori