CEZ vinde o parte din active pentru a scapa de o ancheta UE

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 17:24
1416 citiri
CEZ vinde o parte din active pentru a scapa de o ancheta UE

Grupul CEZ, cel mai mare producator de energie din Cehia, a pus capat prin acord amiabil unei investigatii antitrust a autoritatilor din UE, dupa ce a oferit sa vanda active de generare de energie electrica pentru a calma temerile ca blocheaza accesul rivalilor la piata ceha.

"Renuntarea la capacitati semnificative de generare de energie va permite unui nou jucator sa intre pe piata electricitatii din Cehia si sa concureze cu liderul CEZ", a declarat comisarul pentru concurenta, Joaquin Almunia, intr-un comunicat citat de Bloomberg.

Autoritatile de reglementare din UE investigheaza mai multe companii energetice din Europa Centrala si de Est pentru a creste concurenta, a declarat Almunia anul trecut. Comisia a deschis o ancheta in privinta CEZ din cauza temerilor ca ar fi blocat intrarea pe piata a unor eventuali rivali prin acumularea capacitatii in reteaua de transmisie de energie pe piata ceha.

Acordul cu UE prevede ca CEZ sa renunte la capacitate de productie de 800-1.000 de MW. CEZ are de ales intre vanzarea centralei din Pocerady, a celei din Chvaletice sau a centralelor Melnik III si Tisova impreuna.

"Am luat toate masurile necesare pentru a indeplini cerintele Comisiei si ne bucuram ca s-a incheiat in sfarsit acordul", a declarat un purtator de cuvant al CEZ.

Cumparatorul va trebui aprobat de Comisie, iar procesul de vanzare va fi supravegheat, se arata in comunicatul executivului comunitar.

CEZ a intrat pe piata romaneasca de energie in 2005, prin preluarea filialei de distributie si furnizare de energie Electrica din Oltenia, si s-a extins avand in prezent si operatiuni de productie a energiei electrice, in turbine eoliene si microhidrocentrale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#ancheta UE CEZ, #vanzari active CEZ, #monopol CEZ, #investigatii antitrust CEZ , #Stiri Companii