Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce masuri au luat companiile afectate de criza COVID-19? Dar de cele care nu sunt afectate deocamdata?

Ce masuri au luat companiile afectate de criza COVID-19? Dar de cele care nu sunt afectate deocamdata?

S-ar spune ca prezenta criza a coronavirusului nu iarta pe nimeni, insa cu toate acestea stim cu totii ca sunt industrii puternic afectate si industrii care inca inregistreaza cresteri ale afacerilor.

La nivelul sectoarelor de activitate avem sectoare care sunt inchise in proportie de peste optzeci la suta, avem sectoare care inca activeaza, dar la capacitate redusa si mai sunt alte sectoare care se reinventeaza ca parte a luptei impotriva coronavirusului.

Ce domenii sunt puternic afectate de criza creata de coronavirus?

Cele mai afectate companii sunt cele din horeca (hoteluri, restaurante, cafenele), vizate direct de masurile restrictive luate de autoritati (prin ordonantele militare).

In categoria societatilor puternic afectate de masurile de distantare sociala sunt si cele de transport persoane (aerian, rutier), operatorii de turism, sectorul imobiliar, fashion, retail (mai putin produsele de stricta necesitate), organizatorii de evenimente, alte servicii pentru populatie.

In plus, industria auto si o parte din sectoarele care o deservesc au inregistrat scaderi puternice pe fondul scaderii consumului si inchiderii activitatii de productie din China. In mod similar, sectorul electrocasnicelor inregistreaza scaderi in perioada actuala.

La toate aceste companii, se adauga si furnizorii de servicii si de bunuri ai celor de mai sus, care sunt afectati in mod indirect, prin explodarea riscului de piata si de neincasare.

Ce domenii sunt in crestere sau macar la acelasi nivel ca in ianuarie-februarie?

La polul opus, in randul societatilor mai putin afectate (cel putin pentru moment) sau care inregistreaza cresteri, se afla:

* transportatorii de marfuri alimentare si de echipamente si alte bunuri utilizate in prevenirea si combaterea COVID-19 (pentru rutele de transport de la si catre zonele mai putin afectate de coronavirus)

* societatile din productia si distributia de produse farmaceutice (insa nu toate produsele farmaceutice inregistreaza cresteri sau stagnari)

* societatile din reciclare, in special acelea care nu importa bunuri din China (insa deja putem vorbi de o relansare a activitatii de productie in China)

* societatile de IT, in special cele care dezvolta software sau care ofera echipamente si servicii (insa doar acelea care deservesc domeniile mai putin afectate de masurile restrictive sau de scaderi ale veniturilor)

* societatile de retail (in special comercializarea on-line) pentru bunurile alimentare si cel ...citeste mai departe despre "Ce masuri au luat companiile afectate de criza COVID-19? Dar de cele care nu sunt afectate deocamdata?" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 782 ori