Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce impiedica Romania sa aplice modelul norvegian, unde salariile sunt la vedere si toata lumea stie cat castiga ceilalti

Ce impiedica Romania sa aplice modelul norvegian, unde salariile sunt la vedere si toata lumea stie cat castiga ceilalti

In timp ce in alte parti salariul e transparent, in Romania leafa reprezinta adesea un secret bine pazit. Insa ce s-ar intampla daca toata lumea ar sti cat castiga toata lumea?

Norvegia are o traditie indelungata in ceea ce priveste transparenta salariilor. In anii '90, lefurile tuturor angajatilor din tara nordica erau publicate anual intr-o carte ce putea fi gasita la biblioteca centrala.

Ulterior, din 2001, baza de date s-a mutat online si putea fi accesata de oricine. Acum s-au introdus cateva restrictii, insa principiul a ramas acelasi: remuneratiile sunt la vedere.

Citeste mai multe informatii pe aceasta tema

Situatia contrasteaza cu cea din Romania, unde auzim adesea propozitia "salariul e confidential". Dar de ce atata secretomanie? Care sunt motivele pentru care banii castigati luna de luna reprezinta, pana la urma, un subiect tabu?

Ziare.com a stat de vorba cu doi specialisti in Resurse Umane pentru a afla raspunsul la aceste intrebari.

Legea si mentalitatea

Codul Muncii precizeaza la TITLUL IV - Salarizarea, CAPITOLUL 1 - Dispozitii generale, Art. 163. urmatoarele:

(1) Salariul este confidential, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.(2) In scopul promovarii intereselor si apararii drepturilor salariatilor, confidentialitatea salariilor nu poate fi opusa sindicatelor sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor, in stricta legatura cu interesele acestora si in relatia lor directa cu angajatorul.

Trebuie subliniat un aspect important: masura vizeaza doar compania angajatoare, insa de cele mai multe ori obligativitatea mentinerii secretului e "transferata" si in cazul angajatilor.

"Obligatia se adreseaza doar angajatorului, dar in 99% din cazuri acestia extind obligatia privind confidentialitatea salariului si la angajati, prin Regulamentul de Ordine Interioara ori prin clauze de confidentialitate la contractul individual de munca, de asemenea prevazute in Codul Muncii (Art. 20 alin. 2 lit. d).

Ratiunea obligativitatii asigurarii confidentialitatii salariului pe partea angajatorului are scopul de a proteja interesele angajatului in relatie cu diversi terti, iar multi angajati prefera la randul lor sa stie ca nimeni nu le cunoaste salariul", a explicat pentru Ziare.com recrutorul Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR, care are o experienta de peste 15 ani in domeniul Resurselor Umane.

Deci transparentizarea salariilor ar presupune un efort urias, in primul rand ...citeste mai departe despre "Ce impiedica Romania sa aplice modelul norvegian, unde salariile sunt la vedere si toata lumea stie cat castiga ceilalti" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1111 ori