Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cateva companii IT s-ar putea lista pe AeRO, noua piata a BVB

Cateva companii IT s-ar putea lista pe AeRO, noua piata a BVB


Cateva companii romanesti, cu precadere din domeniul IT, se vor lista pe AeRO - noua piata a Bursei de Valori Bucuresti - dedicata IMM-urilor si companiilor nou-infiintate, inca de la lansarea acesteia, care va avea loc in cateva saptamani, dupa ce BVB primeste acordul Autoritatii de Supraveghere Financiara, au declarat, pentru Agerpres, surse din piata de capital.

'Sunt companii cunoscute in piata, cu o valoare estimata la 2-3 milioane de euro, care se vor lista inca de la debutul noii piete', au precizat aceleasi surse, potrivit Agerpres.

Alte companii care s-ar putea lista curand pe AeRO sunt si trei vehicule investitionale specializate detinute de societatea de investitii financiare SIF2 Moldova - Agribusiness Capital, Real Estate Asset si Opportunity Capital, pentru care SIF2 Moldova anunta intr-un raport din vara acestui an inceperea demersurilor de listare pe sistemul alternativ de tranzactionare al BVB.

Noua piata a BVB, interesanta pentru companiile straine

Bogdan Mugescu, specialist la Departamentul Business Development al BVB, a declarat, luni, la evenimentul Focus Investitori, ca patru companii straine sunt extrem de interesate de noua piata a BVB, dintre care doua din Polonia, una din Grecia si o societate mixta romano-maghiara.

El a precizat ca o companie din Polonia aduna la acest moment resurse financiare pentru un fond care sa investeasca strict pe piata AeRO a BVB, iar o companie din Grecia, cu experienta pe Bursa din Atena, vizeaza conectarea prin AeRO a investitorilor regionali cu afaceri din Romania cu capital majoritar grecesc.

Potrivit reprezentantului BVB, de noua piata sunt interesati atat investitori individuali, cat si fonduri mici de investitii, specializate, care cauta exit-uri din unele afaceri, dar si oportunitati de a intra in afaceri noi.

'Masa critica de companii listate pe AeRO, de 15 companii, va fi atinsa in 2015, speram ca in prima jumatate a lui 2015', a afirmat Mugescu, care a adaugat ca din 2016 ar putea avea loc o listare pe saptamana.

Discutiile reprezentantilor BVB legate de listari pe AeRO au vizat in principal companii care au ajuns la o valoare de 1-5 milioane euro si care vor sa se finanteze de pe bursa cu sume cuprinse intre 200.000 de euro si 1 milion de euro, pentru a se dezvolta in continuare. Potrivit reprezentantilor BVB, circa 10 companii din IT sunt extrem de interesate de noua piata.

"Povestile ca in piata nu sunt nici investitori si nici companii nu sunt adevarate. Antreprenorii vor sa se finanteze, au nevoie de bani, sunt deschisi sa isi asume provocarile unei companii listate, au surse de finantare legitime si limpezi pana acum, chiar daca vorbim doar de zeci de mii de euro in unele cazuri, sunt deschisi in a imparti actionariatul si de a avea in board un reprezentant al actionarilor minoritari', a spus Bogdan Mugescu.

AeRO este un sistem alternativ de tranzactionare al BVB, care are criterii mai relaxate de listare comparativ cu piata reglementata. Astfel, valoarea minima predictibila a unei companii trebuie sa fie de minimum 250.000 de euro fata de un milion de euro pe piata reglementata, free-float-ul (cota de actiuni care se tranzactioneaza liber pe piata - n. r.) trebuie sa fie 10%, listarea se poate face prin plasament privat si nu neaparat prin oferta publica initiala, procedura este simplificata, iar costul listarii este de ordinul sutelor de lei, in timp ce, spre exemplu, la categoria I comisionul de admitere este de 11.100 - 21.000 de lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1353 ori
Citeste mai multe desprecompanii listare AeRO noua piata BVB