Bursa de Cereale din Corabia s-a "scufundat" inainte de a fi lansata

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 00:05
3955 citiri
Bursa de Cereale din Corabia s-a "scufundat" inainte de a fi lansata
Bursa de cereale de la Corabia. Foto: Consiliul Judetean Olt

Bursa de Cereale din Corabia nu se mai deschide in toamna, asa cum era planificat initial. Reprezentantii Consiliului judetean Olt au declarat ca deschiderea se amana, insa nu se stie exact pentru cat timp. Autoritatile locale mai au de facut doua proceduri de achizitie publica pentru softuri si obiecte de mobilier.

Prima Bursa a Cerealelor din Romania urma sa fie deschisa in localitatea Corabia din judetul Olt in toamna acestui an. Proiectul a costat in total aproximativ 2 milioane de euro iar banii vin atat din fonduri europene prin Programul Operational Regional cat si de la stat.

Bursa de la Corabia ar fi putut contribui la reglarea pretului pe piata cerealelor, in conditiile in care producatorii acuza traderii si comerciantii de cartelizare pentru a mentine pretul scazut. In plus, Bursa ar fi putut "ocupa" si locul unui trader national, in conditiile in care in Romania nu exista nici un trader.

Cum va functiona Bursa de Cereale de la Corabia

Potrivit fisei proiectului, la Corabia se va construi o cladire de 1.019 mp. Va fi amenajat un sediu administrativ si un laborator pentru calitatea cerealelor cu active specifice dezvoltarii activitatii de tranzactionare la bursa si se va infiinta si dota un laborator pentru certificarea calitatii cerealelor. De asemenea, vor fi amenajate cai de acces, jardiniere si rampa.

Compania care va administra Bursa va avea in actionariat atat institutiile statului, cat si companii private, iar intreaga procedura de atribuire va fi hotarata de Bursa Romana de Marfuri.

Valoarea totala a proiectului se cifreaza la 8.048.031 de lei (1,8 milioane de euro), din care finantarea nerambursabila - 2.739.502 lei (616.000 de euro), contributia Guvernului- 419.153 lei ( 94.000 de euro) si Consiliul Judetean - 4.889.374 lei (1.099.699 de euro).

Proiectul va crea 13 locuri de munca pentru locuitorii din Corabia.

Laurentiu Baciu: Un proiect bun, dar vine cam tarziu

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania crede ca o Bursa a Cerealelor este utila producatorilor de pe plan local, insa nu ca avea nicio o forta pe plan international.

"Este un proiect care vine foarte tarziu pentru ca au luat amploare bursele din strainatate si acum practic, marfa circula in toata lumea pe cateva burse. Pe plan local, o asemenea bursa este utila, dar pe plan international, proiectul vine prea tarziu. Noi, producatorii romani ne-am dorit o bursa de cereale pe plan local, proiecte au tot existat dar nu s-au concretizat. Este aproape de zona cerealiera. Noi, agricultorii vom avea termen de comparatie cu celelalte burse", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu.

De ce este nevoie de o Bursa a Cerealelor in Romania

Romania are nevoie de o Bursa pentru a deveni un jucator important pe piata regionala si europeana a cerealelor.

"Se vorbeste despre pretul cerealelor la Marea Neagra doar din perspectiva a doi mari jucatori: Rusia si Ucraina. In schimb, partea centrala, de est si de sud-est nu este suficient de bine organizata ca sa concureze pe aceste piete unde se stabilesc preturile cerealelor. Atata timp cat nu va exista transparenta pe piata cerealelor si nu vor exista capacitati de stocare (...) si o bursa a cerealelor, jocurile vizavi de munca agricultorilor din Romania vor fi facute in alta parte", a precizat Dacian Ciolos, in cadrul unei conferinte de specialitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Bursa Cereale Corabia, #lansare bursa Corabia, #fonduri europene Bursa Corabia , #Stiri Companii