Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Băuturile alcoolice se vor scumpi cu 15% de anul viitor. Cât câștigă statul anual de pe urma comerțului cu alcool

Băuturile alcoolice se vor scumpi cu 15% de anul viitor. Cât câștigă statul anual de pe urma comerțului cu alcool

Actualizarea nivelului accizei la alcool si bauturi alcoolice cu inflatia, adica un plus de 15% de la inceputul anului 2023, va scumpi bauturile alcoolice, ducand la o crestere semnificativa a pietei de alcool contrafacut, arata Spirits Romania, asociatie non-guvernamentala si independenta ce reuneste principalii producatori si importatori de bauturi spirtoase din Romania.

Anul trecut, contributia industriei de bauturi spirtoase la bugetul de stat din acciza la alcool etilic a fost de 850 milioane lei, conform datelor ANAF.

"Actualizarea nivelului accizei la alcool si bauturi alcoolice cu inflatia, ceea ce ar inseamna un plus de 15% de la inceputul anului 2023, va mari pretul la raft al bauturilor alcoolice, ducand la o crestere semnificativa a pietei bauturilor nefiscalizate, cu efecte economice si sociale imediate, conform producatorilor si importatorilor de bauturi spirtoase din Romania", arata Spirits Romania.

Cei mai afectati sunt producatorii cu capacitati de productie locala, ale caror costuri au crescut dramatic in ultimul an, pe fondul crizelor generate de pandemie si de razboiul din Ucraina. Costul materiilor prime si al materialelor s-a marit cu valori cuprinse intre 30% si 80%, punand deja o mare presiune pe costurile de productie.

O crestere suplimentara cu aproximativ 15% (inflatia anuala prognozata pe anul 2022) de la 1 ianuarie 2023 ar determina o crestere a pretului la raft al bauturilor spirtoase cu concentratie alcoolica de 40% grade cu minimum 4,5 lei/litru, potrivit asociatiei.

"Adaugam pretului marit cresterea inflatiei si scaderea puterii de cumparare si vom avea, cu siguranta, o diminuare a vanzarilor si implicit diminuare a incasarilor bugetare," a declarat Florin Radulescu, director operatiuni Prodal, membru Spirits Romania, asociatie non-guvernamentala si independenta ce reuneste principalii producatori si importatori de bauturi spirtoase din Romania.

Industria locala a demonstrat ca majorarea accizei la bauturile spirtoase actioneaza in detrimentul pietei fiscalizate si conduce la cresterea consumului de alcool nefiscalizat.

Conform datelor asociatiei, majorarea cu 42% a accizei in 2013 a determinat in intervalul 2013-2014 o scadere a pietei fiscalizate a bauturilor spirtoase de 30%, in schimb reducerea cu 30% a accizei in 2016 a avut ca rezultat in ultimii 6 ani scaderea pietei nefiscal ...citeste mai departe despre "Bauturile alcoolice se vor scumpi cu 15% de anul viitor. Cat castiga statul anual de pe urma comertului cu alcool" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 565 ori