Auditul financiar – când devine obligatoriu?

Luni, 21 Februarie 2022, ora 15:31
848 citiri
Auditul financiar – când devine obligatoriu?
FOTO: istock.com

Auditul financiar statutar reprezintă examinarea efectuata de un profesionist contabil obiectiv, competent și independent asupra situațiilor financiare ale unei entități în vederea exprimării unei opinii motivate asupra imaginii fidele, clare și complete a poziției și situației financiare a societății precum și a performanțelor obținute de aceasta.

Prin auditul statutar se obține o asigurare rezonabilă asupra situațiilor financiare ale întreprinderilor sau entităților publice. Astfel, părțile îndreptățite (acționarii sau investitorii) au acces la un raport de audit financiar care evaluează dacă situațiile financiare ale unei societăți reprezintă o imagine fidelă a tranzacțiilor și evenimentelor. Sporind încrederea în integritatea situațiilor financiare, auditurile statutare contribuie la evoluția mediului de afaceri.

O dată cu finalul de an, pentru o parte dintre entități, în Romania se pune problema auditului statutar al situațiilor financiare anuale pentru firmele care au obligația legală și/sau depășesc un anumit criteriu de mărime.

Clasificarea entităților mijlocii și mari

În principiu, există trei cazuri în care o societate este supusă obligației legale de audit financiar:

  • se încadrează în noțiunea entitate mijlocie sau mare;
  • îndeplinește anumite criterii impuse de lege;
  • este o societate / companie națională.

Definiția noțiunii de entitate mijlocie sau mare este stabilită de pct. 9 alin. 4 din Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, menționate în anexa la Ordinul nr. 1802/2014 emis de Ministerul Finanțelor Publice din România.

Astfel, entitățile mijlocii și mari sunt entitățile care, la data bilanțului, depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:

  • Totalul Activelor – 17,5 milioane RON;
  • Cifra de Afaceri Netă – 35 milioane RON;
  • Numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar – 50.

Clasificarea entităților supuse auditului financiar

Potrivit prevederilor Ordinului 1802/2014, situațiile financiare anuale ale entităților mijlocii și mari, precum și ale companiilor naționale, societăților cu capital integral sau majoritar de stat și regiilor autonome sunt auditate de unul sau mai mulți auditori statutari sau firme de audit. Totodată, pentru entitățile de interes public există obligația organizării unui Comitet de Audit, conform legii.

Situațiile financiare anuale ale entităților sunt supuse Auditului Statutar conform prevederilor definite în art. 2 din Legea nr. 162/2017. Astfel, obligația de auditare a situațiilor financiare se aplică entităților care timp de două exerciții consecutive depășesc două din criteriile:

  • Totalul Activelor – 16 milioane RON;
  • Cifra de Afaceri Netă – 32 milioane RON;
  • Numărul mediu de angajați – 50.

Obligația de auditare pentru entitățile prevăzute mai sus se aplică din al doilea exercițiu financiar consecutiv când limitele respective au fost depășite. Ulterior, entitățile respective sunt scutite de la obligația de auditare a situațiilor financiare anuale dacă limitele a două dintre cele trei criterii menționate nu sunt depășite în două exerciții financiare consecutive.

Responsabilii cu organizarea Auditului Financiar

Auditul statutar se efectuează de către auditorii financiari sau de firmele de audit care se supun prevederilor Legii nr. 162/2017 și reglementărilor ASPAAS (Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar).

Astfel, auditorii financiari și firmele de audit trebuie să fie autorizați/autorizate în România în condițiile Legii nr. 162/2017 și înscriși ca membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România și în Registrul public electronic prevăzut la art. 14 Legea 162/2017.

În situația în care efectuează un audit statutar, auditorul financiar și/sau firma de audit, precum și orice persoană fizică aflată în poziția de a influența în mod direct sau indirect rezultatul auditului statutar trebuie să fie independentă de entitatea auditată și să nu fie implicată în procesul decizional al entității auditate.

Auditorul financiar sau firma de audit trebuie să prezinte rezultatele auditului statutar într-un raport de audit. Raportul se elaborează în conformitate cu cerințele standardelor de audit adoptate de Uniunea Europeană sau de ASPAAS.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#audit financiar, #audit financiar obligatoriu , #Stiri Companii