Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

AmCham: Companiile renunta la planurile de investitii. Romanii care aleg sa ramana inca in tara deconteaza plata pentru ordonanta "lacomiei"

AmCham: Companiile renunta la planurile de investitii. Romanii care aleg sa ramana inca in tara deconteaza plata pentru ordonanta "lacomiei"
Camera de Comert Romano-Americana (AmCham Romania) trage un semnal de alarma cu privire la degradarea accelerata a calitatii politicilor publice, reglementarii si guvernantei in Romania si spune ca din aceasta cauza interesul investitorilor a scazut.

AmCham Romania spune ca modificarile concomitente prin ordonante de urgenta ale legislatiei in multiple sectoare strategice pentru economie si ritmul alert, care nu este justificat, nu mai permit "parcurgerea tuturor pasilor necesari pentru a asigura predictibiltatea, transparenta si evaluarea impactului economic si societal al masurilor adoptate", potrivit unui comunicat de presa remis vineri Ziare.com.

"In timp ce mediul de afaceri solicita abrogarea Ordonantei 114/2018, Guvernul anunta noi proiecte legislative cu implicatii pe scara larga in economie, adancind nesiguranta si riscul ca Romania sa fie vulnerabila intr-un context economic global, regional si national caracterizat de tensiuni si un ciclu economic ajuns la maturitate", se arata in document.

Printre aceste masuri, Camera de Comert Americana aminteste proiectul de OUG initiat de ANPC care impune amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri a operatorilor economici, "transferul inexplicabil de atributii de la ANAF la CNSP (Comisia Nationala de Strategie si Prognoza) sau presiuni asupra unor institutii independente precum Consiliul Concurentei, prin impunerea unui calendar nerealist de finalizare a investigatiilor sau a atacurilor sistematice la Banca Nationala a Romaniei".

Organizatia mai precizeaza ca tot in aceeasi nota se incadreaza si denaturarea ritmului normal de pregatire, consultare publica si aprobare de catre Parlament a proiectului bugetului de stat pentru 2019.

"Aceasta abordare decuplata de practica obisnuita, precum si de calendarul prevazut de Legea Finantelor Publice pentru adoptarea bugetului de stat, ne priveaza de oportunitatea de a avea o dezbatere publica de calitate cu privire la cel mai important instrument de politica publica privind alocarea resurselor pentru anul in curs, precum si de o reflectie de calitate cu privire la modul de alocare a resurselor publice in cadrul Parlamentului", se mentioneaza in comunicat.

Reprezentantii Camerei critica si multimea de OUG din care, spun ei, lipseste urgenta.

"Cascada de ordonante de urgenta din care lipseste urgenta, care deviaza de la normele legale, de la abordarea europeana privind mai buna reglementare, de la cea privind impactul noilor reglementari asupra IMM ...citeste mai departe despre "AmCham: Companiile renunta la planurile de investitii. Romanii care aleg sa ramana inca in tara deconteaza plata pentru ordonanta "lacomiei"" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 790 ori