Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alvogen a intrat pe piata de medicamente din Romania, prin preluarea Labormed

Alvogen a intrat pe piata de medicamente din Romania, prin preluarea Labormed


Alvogen a anuntat, joi, preluarea in luna decembrie de la fondul Advent, a producatorului de medicamente generice Labormed, care va deveni centrul afacerilor grupului american in Europa Centrala si de Est.

"Labormed va deveni centrul de excelenta al grupului in regiunea Europei Centrale si de Est si va servi ca sediu central al Alvogen in regiune. In completare, fabrica Labormed va constitui baza de productie, cercetare si dezvoltare, vanzari si marketing pentru intreaga regiune", se arata intr-un comunicat al Alvogen.

Portofoliul Labormed, axat pe produse destinate sistemului cardiovascular si sistemului nervos central, precum si pe OTC-uri ca analgezice, vitamine, probiotice si medicamente impotriva racelii si a tusei, completeaza portofoliul Alvogen destinat in special oncologicelor si produselor cu circuit inchis (administrate in spitale).

"Obiectivul nostru principal in ceea ce priveste achizitiile strategice este de a gasi noi oportunitati pentru a ne mari portofoliul de produse si capacitatea de productie, precum si de a ne extinde si dezvolta pe alte piete cheie. Preluarea Labormed se incadreaza perfect in strategia noastra, reprezentand un alt pas important in dezvoltarea afacerii in regiunea Europei Centrale si de Est, o piata-cheie pentru noi, in care generam deja o treime din totalul veniturilor noastre. Aceasta achizitie ne creaza noi si bogate oportunitati in piata farmaceutica din Europa Centrala si de Est", a declarat Robert Wessman, presedinte si CEO Alvogen.

Potrivit comunicatului, Laurentiu Scheusan, care a coordonat anterior operatiunile locale ale companiei de medicamente generice Actavis, va conduce in continuare afacerea Alvogen in Europa Centrala si de Est.

Producatorul Labormed a fost infiintat in 1991 de un grup de medici si farmacisti romani, in mai 2007 fiind inaugurata o fabrica in Bucuresti, printr-o investitie greenfield de 13 milioane euro. In februarie 2008, Labormed a fost preluat de fondul de investitii Advent pentru 123 milioane de euro.

Dupa preluare, compania s-a extins in 2009 prin doua tranzactii, respectiv portofoliul de medicamente al Ozone Laboratories si cel al producatorului de produse homeopate si fitoterapeutice PlantExtrakt.

Portofoliul Labormed cuprinde medicamente cu prescriptie, OTC-uri (medicamente eliberate fara prescriptie medicala), suplimente alimentare si dispozitive medicale. Potrivit companiei de analiza si studii de piata Cegedim, in intervalul octombrie 2011 - septembrie 2012, Labormed se afla pe locul 15 in topul celor mai mari companii de medicamente din Romania, cu vanzari de 231,3 milioane de lei si o cota de piata de 2%.

Alvogen a intrat pe piata romaneasca in 2010, avandu-l sef pe fostul director general al Actavis Romania, Laurentiu Scheusan, care a fost promovat ulterior in functia de vicepresedinte executiv de vanzari si marketing in Europa Centrala si de Est al grupului american.

Grupul Alvogen a fost construit pe funda?ia producatorului Norwich Pharmaceuticals, la New York, cu o istorie de 125 de ani in industria farmaceutica. Alvogen este prezent in peste 25 de tari, precum Rusia, Romania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, China, Thailanda, Taiwan si America de Nord, si are un portofoliu de peste 200 de produse in dezvoltare si in curs de inregistrare.

Advent este una dintre cele mai mari firme de private equity din lume si administreaza active de 19,4 miliarde euro.

Intre anii 2003-2006, Advent a detinut producatorul farmaceutic Terapia Cluj-Napoca, pe care l-a vandut grupului indian Ranbaxy pentru 324 de milioane de dolari. In Romania, Advent mai detine producatorul de vopsele Dufa Deutek, pe cel de blocuri ceramice si tigle Ceramica Iasi si reteaua de servicii medicale private Regina Maria.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3402 ori