Afacerile cu marijuana infloresc in State, pe model burghez. De ce stau deoparte corporatiile

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 16:58
1995 citiri
Afacerile cu marijuana infloresc in State, pe model burghez. De ce stau deoparte corporatiile
Foto: Abc News

Legalizarea consumului de marijuana in 23 de state din SUA a adus la suprafata o parte din industria estimata la 40 de miliarde de dolari. Pana acum, doar firmele mici s-au aratat interesate de dezvoltarea dispensarelor si centrelor de unde te poti aproviziona cu doze de canabis pentru consum recreational.

Legalizarea consumului de droguri usoare merge cu pasi mici, dar siguri, catre acoperirea intregului teritoriu al Statelor Unite. Masuri similare luate de alte state, precum Uruguayul, ar putea crea o piata de 100 miliarde de dolari - nivel la care aparitia unor jucatori de talie mare este inevitabila, considera reporterii revistei The Economist.

Inapoi in era hippy

Colorado ramane cel mai bun exemplu pentru afacerile cu canabis adoptate cu rapiditate de catre localnici. In Denver, zona de comert cu marijuana s-a extins la peste un kilometru si jumatate de strazi intesate cu magazine care vand droguri usoare. Un pas peste pragul oricaruia dintre acestea te transporta direct in mijlocul anilor '60: din spatele tejghelei, un chip barbos de hippiot iti va explica cate in lune si in stele despre cum sa iti rulezi tigara, ce amestecuri de arome sa folosesti etc.

Spre deosebire de epoca "flower-power" insa, fumul joint-urilor din Denver a iutit si perceptia pentru afaceri a altor antreprenori. Au aparut deja taxiurile in care poti fuma marijuana, cabane de ski pe crestele Muntilor Stancosi unde consumul de marijuana este permis, nunti organizate pentru petrecaretii trecuti pe droguri usoare etc. Nefumatorii au si ei o alternativa in prepararea prajiturilor cu canabis, celebrele "brownies" ale Amsterdamului sau in masaje cu extract de canabis.

Fara lider

Pe piata, in cele 23 de state care au recurs la liberalizarea consumului de droguri, se constata un adevarat boom al afacerilor cu marijuana. Cu toate acestea, lipseste liderul din piata, aceasta fiind divizata in mici "felii" impartite intre magazinele de cartier. Niciuna dintre firmele existente nu detine o cota de piata mai mare de 7%, dupa cum arata datele prelucrate de Colorado's Marijuana Industry Group.

Si atunci, ce ar fi de facut ca noua tigara preferata a americanilor sa aiba un impact comercial la fel de mare ca al marcii Marlboro? In primul rand, aparitia unui lider de piata nu este cel mai usor lucru de realizat cand lucrezi intr-o legislatie restrictiva.

Restrictiile legislative protejeaza mica burghezie de marile corporatii

Legislatia federala aplicata dispensarelor si cafenelelor recreative care comercializeaza droguri usoare prevede ca 70% din produsele vandute sa fie crescute in sere proprii. Apoi, 70% din productia realizata in sere trebuie sa fie comercializata prin intermediul lanturilor proprii de dispensare si magazine de marijuana.

Nici finantarea unei astfel de afaceri nu este o misiune usoara. O treime dintre producatorii/comerciantii de marijuana din Colorado nu a beneficiat de credite la deschiderea afacerii. Bancherii si-au luat toate masurile de precautie inainte de a investi intr-o afacere care ar putea fi rapid pusa pe butuci de schimbarea guvernului si a majoritatii in Legislativul american.

Afacerile dincolo de granitele statului in care ti-ai infiintat firma sunt de asemenea ingreunate de legislatia federala. Dixie Elixirs, o firma producatoare de ciocolata pe baza de canabis, ravneste la titlul de PepsiCo al industriei de cannabis, dar este obligata de lege sa deschida cate o fabrica in fiecare stat american in care vrea sa isi vanda produsele.

Cel mai probabil, legislatia va deveni mai permisiva in viitor, dar pana atunci aparitia unui simbol "Marlboro-Man" in industria cannabisului este incerta. Si, pana la urma, se va putea mentine drept acesta in saua munstangului?

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#afaceri marijuana SUA, #afaceri canabis SUA, #corporatii piata canabis , #Stiri Companii