Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

”Șerpăria” afacerilor din Aeroportul Henri Coandă, nășită de ministerul lui Grindeanu

”Șerpăria” afacerilor din Aeroportul Henri Coandă, nășită de ministerul lui Grindeanu

Aeroportul Internațional Henri Coandă nu este doar cel mai mare aeroport din România, ci și locul unde apa se vinde la preț de șampanie, unde mai bine te ții până ajungi în avion decât să folosești toaletele și unde, la check-in, de multe ori ți se mai cere o taxa suplimentară pentru bagaj.

Mii de sesizări la ANPC și pe rețelele de socializare descriu proastele servicii de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă.

Cel mai mare aeroport al României este administrat de Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), controlată de Ministerul Transporturilor care este acționarul majoritar.

Geograful

Conducerea Companiei este una numită pe criterii știute doar de ministerul care o controlează.

De exemplu, președintele CA (care numără șapte membri) este Robert Răzvan Dobre, un abonat la sinecurile din Ministerul Transporturilor.

Conform declarațiilor de avere și de interese, Dobre este conferențiar la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București, președinte CA al CFR Călători, președinte CA al Administrației Porturilor Dunării Maritime, și director general în Ministerul Transporturilor.

Robert Răzvan Dobre

Pentru efortul supraomenesc pe care-l depune pentru a îndeplini toate aceste sarcini importante, Dobre primește anual de la stat aproape 230 de mii de lei.

Afacerile

Deși externalizate, într-o bună parte a activităților care se desfășoară pe Aeroportul Internațional Henri Coandă este implicată și CNAB.

CNAB a făcut anul trecut un profit de peste 32 de milioane de lei după ce, în anul pandemiei 2020, a avut pierderi de aproape 174 de milioane. Dar în anul precedent, 2019, CNAB a avut un profit de 411 milioane lei.

Și firmele în care CNAB este asociată realizează anual profituri de milioane de lei.

Globe Ground România SRL este una dintre firmele responsabile de manevrarea bagajelor, de transportul pasagerilor şi de curăţenie. Globe Ground România este deţinută de compania de stat Tarom (37%), CNAB (13%), Penauille Servisair din Germania (25%) şi Balaclava din Olanda (25%).

Balaclava face parte din grupul Ţiriac Holdings, iar Penauille Servisair este una dintre cele mai mari firme în domeniu.

Globe Ground a realizat anul trecut un profit de peste 6,7 milioane lei.

Dnata Catering SRL este firma care administrează serviciile de alimentaţie publică, dar este şi furnizor pe segmentul de catering pentru Tarom.

CNAB ...citeste mai departe despre "”Șerpăria” afacerilor din Aeroportul Henri Coandă, nășită de ministerul lui Grindeanu" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 343 ori
Citeste mai multe despreAeroportul Henri Coanda