Achizitiile publice - diferente de pret semnificative in functie de cum se face negocierea

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 12:57
1594 citiri
Achizitiile publice - diferente de pret semnificative in functie de cum se face negocierea

Prin licitatiile online, preturile contractelor incheiate cu diferite autoritati si institutii publice sunt mai reduse fata de preturile facturate altor clienti neguvernamentali, potrivit rezultatului unei analize privind eficienta sistemului de achizitii publice, realizata de Consiliul Concurentei.

"La nivel national, achizitiile publice sunt in permanenta in vizorul autoritatii de concurenta din perspectiva reglementarilor din domeniul concurentei. In afara investigatiilor derulate in acest domeniu si al colaborarii cu celelalte autoritati cu atributii in sfera achizitiilor publice, anul acesta Consiliul Concurentei a efectuat o analiza comparativa privind nivelul preturilor din cadrul contractelor cu diferite autoritati contractante si al celor practicate pentru alti clienti pentru un numar de patru produse, respectiv: motorina euro 5, ulei, cartofi si hartie xerox", se arata in raportul "Mediul concurential romanesc - evolutii in sectoare esentiale", publicat vineri de autoritatea de concurenta.

Obiectivul acestei cercetari a fost acela de a stabili daca preturile produselor livrate autoritatilor contractante prin diferite proceduri de licitatie au fost mai mici decat cele facturate altor clienti neguvernamentali, spun reprezentantii Consiliului Concurentei.

"Analiza achizitilor publice pentru cele patru produse a pus in evidenta faptul ca, in general, prin licitatiile online preturile contractelor incheiate cu diferite autoritati si institutii publice sunt mai reduse fata de preturile facturate altor clienti neguvernamentali. In cazul celorlalte proceduri de achizitii publice, preturile produselor livrate autoritatilor contractante depaseste constant preturile facturate altor clienti neguvernamentali, cu procente care variaza de la un produs la altul si de la un tip de procedura de achizitie la alta", informeaza raportul.

Pentru aceasta analiza, au fost solicitate, prin SEAP, informatii referitoare la achizitiile publice, inclusiv cumpararile directe, derulate in perioada ianuarie 2010-februarie 2011, pentru un numar de 21 de produse. Din cele 21 de produse, pentru care s-au desfasurat 1.727 de licitatii si 37.345 de cumparari directe in perioada ianuarie 2010-februarie 2011, au fost selectate pentru analiza un numar de patru produse, respectiv: motorina, ulei pentru gatit, cartofi si hartie xerox, pentru care s-au derulat

licitatii, sub diverse forme.

Sistemul achizitiilor publice a dobandit in ultimii ani o importanta crescuta, atat la nivel national, cat si international. Procurarea de bunuri si servicii prin intermediul sistemului achizitiilor publice poate avea drept efect realizarea de economii bugetare, ce pot fi canalizate spre alte necesitati ale economiei nationale. Un element esential in sistemul achizitiilor publice il reprezinta pretul, al carui nivel influenteaza cheltuielile autoritatilor contractante pentru procurarea de bunuri, servicii si lucrari.

Romania, in topul Eurostat

Ultimele date publicate de Eurostat plaseaza Romania in anul 2009 pe locul 8 din cele 27 de state membre, valoare anunturilor de achizitii publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene situandu-se la 6,5% din PIB.

"Licitatiile publice sunt in permanenta atentie a autoritatii de concurenta, din punct de vedere al posibilitatii de trucare a acestora. Anul trecut, Consiliul Concurentei a infiintat o directie dedicata activitatii de detectare si investigare a licitatiilor, respectiv Directia Licitatii si Petitii. In acest sens, in acord cu bunele practice OCDE in domeniul investigarii licitatiilor trucate, au fost promovate o serie de masuri, menite sa furnizeze instrumente de lucru eficiente", mai arata documentul citat.

In prezent, autoritatea de concurenta are in derulare un numar de sapte investigatii din domeniul achizitiilor publice pe urmatoarele piete/autoritati: armament si aparatura optica aferenta, Spitalul Clinic de Urgenta Cluj, pregatirea profesionala pentru fermierii care detin ferme de semisubzistenta, efectuarea de lucrari la Centrul Prichindel - Punghina, contractul de "Lucrari de marcaje rutiere, longitudinale, transversale si diverse pe drumurile nationale din administrarea CNADNR SA", produse lactate pentru elevii din clasele I-VIII precum si pentru copii prescolari din judetul Giurgiu si lucrari de constructii drumuri si poduri in judetul Neamt.

Contractele de achizitie publica pot fi: contracte de lucrari, contracte de furnizare sau contracte de servicii.

Procedurile de atribuire a contractului de achizitie publica sunt: licitatia deschisa, licitatia restransa, dialogul competitiv, negocierea, cererea de oferte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#pret contract, #contract licitatii, #achizitie publica , #Stiri Companii